15.09.2013

Čudesna šuma

Kao logičan slijed nakon uspjeha hit predstave „Profesor Baltazar – put oko svijeta“, Scena Gorica i Kazalište Tvornica lutaka nastavljaju suradnju na temu poznatih hrvatskih kulturnih proizvoda iz animiranog filma, prilagođavajući ih za kazališne daske. Prema autorskom konceptu Petre Radin i Leona Lučeva te pod redateljskom palicom najproduktivnijeg hrvatskog redatelja Krešimira Dolenčića, razvija se dječija predstava a njezin nastanak prati dokumentarni film u kojem će, kamerama producentske kuće „Živa“, biti zabilježen svaki korak tijekom kreativnog procesa.

Animirani film „Čudesna šuma“ nastao je u produkciji Croatia Film-a prema motivima priče Sunčane Škrinjarič uz animaciju Milana Blažekovića. Bio je jedini domaći dugometražni crtani film iz vremena kada su se po televizijskim ekranima motali Štrumpfovi, Lolek i Bolek, Gustav, Leteći Medvjedići i naravno – Baltazar. Prisjećanje na ta sretna vremena djetinjstva, poslužilo je kao inspiracija za nastanak nove kazališne predstave istog naziva kao i crtani original - „Čudesna šuma“.

Produkcija ove predstave odvija se na više razina koje uključuju različite medije. Na jedan novi, svježi i uzbudljiv način paralelno nastaju kazališna predstava i dokumentarni film. Naime glumci u društvu redatelja i dramaturga predstave povlače se u izolirano okruženje seoskog imanja gdje rade na tekstu kreirajući predstavu „ad hoc“. Pred njima je 6 dana intenzivnog rada tijekom kojeg nastaje predstava. Glumce tijekom čitavog procesa rada prate dvije kamere, dok treća kamera paralelno prati rad produkcijskog tima u Zagrebu, koji prema uputama dramaturga i redatelja predstave kreira scenografiju i priprema premijeru u prostoru Scene Grič. Nakon 6 dana intenzivnog rada, glumci dolaze direktno na scenu i prvi se put pred publikom suočavaju sa scenografijom koja je nastala u njihovom odsustvu.

Na sceni igraju predstavu o 3 mlada muškarca koji se prisjećaju djetinjstva i iskustva gledanja svojevremeno izuzetno popularnog crtanog filma „Čudesna šuma“. Dnevni boravak u kojem se nalaze postepeno pretvaraju u bajkovito ozračje iz crtića koristeći se namještajem i svakodnevnim predmetima. U toj igri ruše sve granice nastale tijekom odrastanja pretvarajući se u zaigrane dječake koji shvaćaju da djetinjstvo nikada ne smije proći te da nijedna odrasla osoba ne bi smijela zanemariti dijete u sebi.

Iz video materijala snimljenog tijekom nastajanja predstave, proizaći će dokumentarni film u kojem sudjeluje produkcijski tim koji priprema premijeru predstave u Zagrebu, lokalni stanovnici mjesta u kojem se priprema predstava te sami glumci iz predstave. Dokumentarni film radnog naslova „Adrenalin“, prikazivati će reakcije koje nastaju u trenutcima intenzivnog kreativnog rada te rezultate adrenalinom nabijene atmosfere tijekom stvaranja nove predstave.

Nakon premijerne izvedbe u zagrebačkom Kinu Grič, predstava će imati premijeru i na Sceni Gorica. Uz brojna gostovanja u vrtićima i osnovnim školama, te kulturnim centrima i drugim kazališnim prostorima, u prvih godinu dana prikazivanja planirano je 100 izvedbi predstave u Hrvatskoj te 10-ak izvedbi na međunarodnim festivalima.

PRODUKCIJSKI TIM:
Produkcija: Kazalište Tvornica lutaka i POU Velika Gorica / Autori projekta: Petra Radin, Leon Lučev / Režija: Krešimir Dolenčić / Scenarij: Petra Radin

Glume: Filip Detelić, Marko Hergešić, Damir Poljičak / Ivan Magud, Slaven Španović, Ivan Grčić / Režija dokumentarnog filma: Luna Mijić-Zimović

Scenografija: Matija Šantić / Lutke i rekvizita: Dunja Niemčić / Kostimi: Andreja Bistričić / Glazba: Matej Meštrović