FRANC KOSEM

SRIJEDA, 3. 5.
Crkva bl. Alojzija Stepinca
19,30 sati


Franc Kosem – truba, Boštjan Lipovšek – rog, Gudački kvartet „Sebastian“, Gost: Andrei Kavalinski – truba
Svjetska praizvedba skladbe Raindrops za solo trubu Petra Obradovića /Hrvatska/


Franc Kosem (SLO) – truba / trumpet je solo trubač Slovenske filharmonije, profesor trube i komorne glazbe na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Diplomirao je u klasi Antona Grčara u Ljubljani, a usavršavao se u Karlsruheu, u klasi Reinholda Friedricha. Praizveo je više od 30 novih djela slovenskih i stranih skladatelja. Dobitnik je Prešernove nagrade za 2012. g.


Boštjan Lipovšek (SLO) – rog / horn je solo hornist RTV orkestra Slovenija. Diplomirao je u klasi Jože Falouta u Ljubljani, usavršavao se u Salzburgu kod Radovana Vlatkovića. Kao orkestralni glazbenik nastupao je u svim vodećim orkestrima bivše Jugoslavije, ali i diljem svijeta. Kao solist nastupa pod vodstvom eminentnih dirigenata. Osvojio je znamenito natjecanje u Porcii (Italija) te Prešernovu nagradu za 2008. godinu. Predaje na Akademiji za glasbo u Ljubljani i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.


Gudački kvartet „Sebastian“ (Anđelko Krpan i Teodora Sucala Matei – violine, Nebojša Floreani – viola, Zlatko Rucner – violončelo) (RH) osnovan je 1982. godine kao kvartet Muzičke omladine Zagreb, a 1990. g. mijenja ime u Gudački kvartet Sebastian. Kvartet je član zaklade Yehudi Menuhin u Parizu. Ima širok repertoar – od klasike do suvremene glazbe. Nastupa diljem svijeta, a njegovi članovi su se usavršavali na raznim majstorskim tečajevima u Hrvatskoj i inozemstvu.


Andrei Kavalinski (F) – truba / trumpet jedan je od najboljih svjetskih interpreta na trubi. Svira u Nacionalnom francuskom orkestru u Parizu. Fascinira profinjenim i izražajnim zvukom, predivno vođenim frazama, eminentnim umjetničkim nastupom, vrhunskim virtuozitetom i stilističkom empatijom... Da je najistaknutiji trubač novog naraštaja trubača dokazuju pobjede na natjecanjima u Porcii, Parisu i Toulonu.