03.05.2017

Ludi labos - svibanj i lipanj 2017.


Ludi labos podrazumijeva program edukativnih radionica za popularizaciju prirodnih znanosti. Riječ je o znanstvenim radionicama koje su osmišljene s namjerom da zainteresiraju djecu osnovnoškolskog uzrasta za sve što se oko njih događa. Sve što nas okružuje vezano je uz kemiju, fiziku, biologiju... Cilj je pomoći djeci da nauče promatrati i razumjeti svijet oko sebe i pri tome se zabavljati.

Način rada

Voditeljica i djeca korak po korak izvode pokus  koji navodi na određeno opažanje. Nakon što se dogodi reakcija i ostvari cilj pokusa, raspravlja se o tome što se dogodilo i zašto.

Djecu se potiče da razmišljaju i iznesu svoje opažanje. Vodi se kratka diskusija. Voditeljica na kraju objašnjava bitne činjenice vezane uz pokus. Tako djeca čuju objašnjenje i uče pojmove i zakonitosti iz prirodnih znanosti na njima razumljiv način. Na taj način djeca proširuju svoje iskustvo i uče o pojavama i svijetu oko sebe, a sve to na zabavan način.

Autorica i voditeljica programa je mr.sc. Nikolina Bošnjak, dipl. ing., edukatorica i  znanstvenica s desetogodišnjim iskustvom u vođenju radionica za djecu.

Cijena radionice trajanje (90 min) je 120,00 kn, a uplata se vrši na info putu Učilišta.
Za sve dodatne informacije kontaktirajte na 6259 800 ili 098 316419.


Plan radionica za svibanj i lipanj „Ludi labos“

-13. 5.- Pokusi s vodom – niz pokusa u kojima se uči o različitim svojstvima vode, kako provodi boju, kako mijenja agregatna stanja, kako lomi svjetlost i kako nastaje duga...

-20. 5. - Pokusi sa solima – otkrivanje svojstava morske soli. Pomoću pokusa se otkriva ima li sol baš uvijek slan okus, kako utječe na led, kako pomoću soli očistiti metalne novčiće da izgledaju kao novi…

-27.05. - Pokusi sa deterdžentima – od velikih mjehurića do snage čišćenja- istraživanje što sve mogu deterdženti.

-3. 6. Lava lampe – izrađivanje lava lampi, učenje o gustoći tekućina, plinovima, otapanju, sve kroz pokuse.

-10. 6. - Okusi i začini svijeta – učenje i istraživanje začina koje koristimo kao dodatak hrani, promatranje oblika, boja i mirisa raznih začina. Učenje o primjeni biljaka u svakodnevnom životu – kojem okusu i jelu odgovara koji začin.