01.10.2011

Scena Gorica-O nama

Scena „Gorica“ jedino je mjesto kazališnih događanja i nezaobilazan dionik odgoja dramske publike na području Velike Gorice, grada koji broji preko 64 tisuće stanovnika. Također, s obzirom na brojna gostovanja diljem Hrvatske, edukativne programe, suradnje s drugim institucijama, otvorenost prema afirmaciji mladih glumaca i nizu osvojenih nagrada, Scena „Gorica“ u posljednje je tri godine postala vrlo važan dio hrvatske kazališne scene.


Način rada i ustrojstvo kazališta

Djelovanje Scene „Gorica“ kao gradskog kazališta započelo je 2008. godine, kada su ostvarene značajne profesionalne kazališne produkcije prepoznate od strane stručne javnosti i publike. Potaknuti snažnom potrebom građana za kulturnim sadržajima 2013. godine počinje proces produkcijsko-poslovnog restrukturiranja, a na mjesto umjetničke voditeljice Scene „Gorica“ dolazi Ines Bojanić, akademska glumica koja predlaže potpuno novu viziju kazališta, usmjerenu prema građenju i odgoju nove publike, ali i prema razvoju kazališta kao primjera izvrsnosti kazališta u najboljem smislu te riječi.

Scena „Gorica“ posluje po specifičnom poslovnom modelu, koji bi, zbog uspješnosti rada, svakako mogao poslužiti kao primjer dobre prakse u Republici Hrvatskoj i šire.

Scena „Gorica“djeluje kao sastavni programski dio Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Kao gradsko kazalište najvećim dijelom financira se iz sredstava proračuna Grada Velike Gorice.

Pri odabiru produkcijskih strategija kojima se Scena „Gorica“ vodi, u fokusu su odgoj nove publike i postizanje izvrsnosti kroz posebne programe koji otvaraju vrata kazališta, posebice djeci i mladim umjetnicima.


Edukativni programi

Uz redovan program predstava kako za odrasle, tako i za djecu, Scena „Gorica“ nastoji razvijati edukativne kazališne programe stavljajući naglasak na važnost odgoja mlade publike te na promicanje pozitivnih vrijednosti života u suvremenom okruženju.

S edukativnom predstavom „Mali Hlapić i strašni Bub“ Scena „Gorica“ gostovala je i gostuje u brojnim vrtićima i školama diljem Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika.
Također, važno je napomenuti kako su namjeru Scene „Gorica“ u ovom kontekstu prepoznale i druge institucije, a posebno se tu ističu Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kojasu snažno podržala navedeni projekt. Hvalevrijedna je i suradnja s Hrvatskom komorom dentalne medicine s kojom svake godine u mjesecu rujnu u sklopu „Mjeseca oralnog zdravlja“Scena „Gorica“ prikazuje predstavu u područjima od posebne državne skrbi te u područjima Hrvatske gdje je po statistici alarmantno stanje s obzirom na dentalnu higijenu u djece.


Otvaranje prostora mladim umjetnicima

Umjetničko vodstvo Scene „Gorica“prepoznalo je kod mladih umjetnika veliku potrebu za prostorom afirmacije i kreativnoga rada. Stoga je odlučeno da jedna od programskih smjernica bude upravo razvoj projekata u koje je moguće uključiti kako studente umjetničkih akademija, tako i apsolvente i netom diplomirane glumce, redatelje i dramaturge. Jedna je to od važnijih smjernica ovoga kazališta, koja će se i u budućem radu slijediti.


Osvojene nagrade od 2013.

Potvrda da se Scena „Gorica“ u posljednje tri godine pretvorila u značajnog sudionika hrvatske kulture su i osvojene nagrade koje su bitan čimbenik u evaluaciji rada Scene „Gorica“. Upravo su gostovanjana festivalima i osvojene nagrade najbolje priznanje radu Scene „Gorica“ i podrška razvoju kvalitete projekata koji nastaju.

Nagrade koje je Scena „Gorica“ dosada osvojila:
 - Nagrada Teatra.hr za najbolji tekst „I živjeli su sretno…?“ i nominacija za najboljeg glumca iz istoimene predstave (Ivan Magud) 2013. godine;
 - Festival Virkas, Virovitica– drugomjesto na festivalu za predstavu „Kreket“ prema glasovanju publike 2014. godine;
 - Festival regionalnih kazališta „Prolog“, Sisak: nagrada publike za najbolju predstavu „Kreket“ i za najboljeg redatelja istoimene predstave 2014. godine;
 - Festival glumca, Vinkovci: nagrada Luki Dragiću za najboljeg glumca u predstavama za djecu i mlade 2014. u predstavi „Kreket“;
 - Međunarodni festival mladog glumca Banja Luka: nagrada Adrianu Pezdircu za najboljeg glumca večeri u predstavi „I živjeli su sretno…“ 2014. godine;
 - Nominacija za najbolji dramski tekst Kristine Gavran za tekst „Dječak koji je tražio zmaja“prema glasovanju publike Teatar.hr 2014. godine;
 - Međunarodni dječji festival „Naj, naj, naj“ 2015. godine u Žar ptici: nagrada stručnog žirija za najbolju glumicu Mariji Kolb u predstavi „Dječak koji je tražio zmaja“;
 - Festival pučkog teatra Omišalj/Čavle 2015. godine: nagrada za najbolju predstavu  „Sve u 3...“;
 - Assitej, Čakovec2015. godine:za predstavu „Neispričana bajka“nagrada za najbolju režiju Radovanu Ruždjaku, Aleksandri Naumov i Damiru Klemeniću; nagrada za najbolju scensku glazbu Glazbenom laboratoriju FOO-RA; nagrada za najbolje žensko glumačko ostvarenje: Aleksandra Naumov te nagrada za najbolje muško glumačko ostvarenje: Damir Klemenić
 - Bobijevi dani smijeha, Zagreb 2015. godine: za predstavu „Sve u 3…“ nagrada – specijalno priznanje
 -  Međunarodni dječji festival „Naj, naj, naj“  2016. godine u Žar ptici: nagrada stručnog žirija za najboljeg glumca Damiru Klemeniću za uloge u predstavi "Neispričana bajka"
 - Festival "Novaljski trijatar" u Novalji: nagrada tročlanog stručnog žirija Sanji Drakulić za najbolju glumicu u predstavi "Sve u 3..."
 -  Amelija ide na ples" osvojila je dvije Rektorove nagrade! Opera nastala u suradnji s Muzičkom akademijom iz Zagreba i Kazalištem Mala Scena iz Zagreba. Nagrade su dobili Aleksandra Bilanović, za ulogu Amelije, i Ante Sladoljev, pijanist.

Značaj Scene „Gorica“ za društvenu sredinu

Iz svega navedenoga, razvidan je zaista veliki značaj Scene „Gorica“ za društvenu sredinu u kojoj djeluje.
Za samu Veliku Goricu Scena „Gorica“ predstavlja jedan od najaktivnijih kulturnih subjekata koji djeluju na području grada i okolice. Svake godine kazalište producira tri do četiri premijerna naslova, a uz vlastitu produkciju, Scena „Gorica“ domaćin je gostovanja kazališnih kuća iz Hrvatske, pa tako velikogorička publika može vidjeti najuspješnija nacionalna recentna kazališna ostvarenja.

Scena „Gorica“ od velike je važnosti i za Zagrebačku županiju. S obzirom da je najveći dio kulturne aktivnosti u ovoj regiji koncentriran u Zagrebu, Scena „Gorica“ jedan je od rijetkih kulturnih subjekata koji je aktivan dionik kulturalne decentralizacije, na čijim se daskama redovito prikazuju uspješna i kvalitetna umjetnička ostvarenja.

Isto tako, zbog svog zapaženog programa, kao i niza gostovanja i nagrada koje osvaja, Scena „Gorica“ od velike je važnosti i za kulturnu produkciju na razini Republike Hrvatske. Osobito se to odnosi na edukativni program, kao i na gostovanja.

Nizom gostovanja predstava za odrasle Scena „Gorica“ promiče suvremeno hrvatsko dramsko stvaralaštvo. Prvenstveno se to odnosi na promicanje dramskog pisma mladih hrvatskih autora, kao i na prilike za afirmaciju koje se na gostovanjima pružaju mladim redateljima, glumcima i drugim članovima autorskih timova.

U europskom kontekstu, Scena „Gorica“ može biti reprezentativan primjer gradskog kazališta koje, unatoč produkcijskim izazovima na koje nailazi, inzistira na kvaliteti dramskoga programa koji svojom inovativnošću i pristupačnošću postaje zanimljiv kulturni proizvod.

Predstave i datumi premijera:
2006.
Božićna haljina – 10. prosinca

2007.
Život, dragi život… – 11. lipnja
Šuma Striborova – 28. lipnja
Pir malograđana – 25. rujna

2008.
Kič'n'sol – 12. siječnja
Symphaty for the devil – 27. ožujka (Teatar Itd.), 24. travanj (Scena Gorica)
Vjeverice na juriš – 21. lipnja
Mišobox – 4. svibnja
Postojani kositreni vojnik – 26. lipnja
Pijani proces – 9. listopada
Žaba i roda – 12. prosinca

2009.
Ljubavna pisma – 8. siječnja
Crtančica – 29. siječnja
The Pillowman – 31. siječnja
Ježeva kućica – 23. lipnja
Vipassana – 28. lipnja
Osvrni se gnjevno – 10. studenoga
M Buterfly – 21. studenoga

2010.
Aladin – 21. lipnja
Koliko je slana tvoja tama – 15. rujna
Kiklop – 4. listopada

2011.
Mamurluk – 5. ožujka
Murlin Murlo – 13. svibnja
Pinokio – 26. svibnja
U isto vrijeme, na starom mjestu – 12. prosinca

2012.
Profesor Baltazar – put oko svijeta – 18. svibnja
Ulični skitači – 10. studenoga
Priče iz bakine kutije: Šuma Striborova – 17. studenoga
I živjeli su sretno...? – 13. prosinca

2013.
Kreket – 27. ožujka
Mali Hlapić i strašni Bub – 7. travnja
Čudesna šuma – 15. rujna
Romanca o tri ljubavi – 17.prosinca

2014.
Dječak koji je tražio zmaja – 10. svibnja
Rokmeewau – 18. listopada
Božićna priča – 20. studenoga
Sve u 3... – 9. prosinca

2015.
Kako živi Antuntun – 28. veljače
Neispričana bajka – 9. svibnja
Davež – 30. studenog
Amelija ide na ples – 18. prosinca

2016

Grga Čvarak - 14. svibnja