09.11.2011

U isto vrijeme, na starom mjestu

Posljednja predstava iz produkcije Scene Gorica s najboljim glumcem 2011. godine po izboru struke, Goranom Grgićem, te Lanom Barić u glavnim ulogama. 

 Redatelj i scenografija: Ivica Kunčević; 
 izbor glazbe: Branko Kostelnik; 
 kostimografija: Danica Dedijer; 
 suradnica: Zjena Glamočanin; 
 prijevod: Sonja Bašić.

Vinko  . . . . . . . . . . . . . . .  Goran Grgić

Neda   . . . . . . . . . .  . . . . . Lana Barić
žena starog Štefa . . . . . . . . Marta Ivanjko

O predstavi:
Žena i muškarac, Doris i Georg, odnosno Neda i Vinko, upuste se u bračnu nevjeru. Priča nastaje  kada njih dvoje odluči da se svake godine nađu u isto vrijeme na istom mjestu. Neda i Vinko kroz niz godina upoznaju se i zbližavaju, a njihovi mali preljubnički iskoraci postaju prostor i vrijeme ljudskosti, iskrenosti, slobode, pa čak vjernosti i odanosti jedno drugome.

Kanadski dramski pisac i televizijski scenarist Bernard Slade na jednostavnoj i zgodnoj ideji razvija životnu propošnu igru. Ovaj komad postao je broadwayski hit: u tisuću i petsto izvedbi tijekom tri godine punio je dvoranu u "utvrdi" američkog zabavnog teatra.

Jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja Ivica Kunčević sa glumačkim prvacima Goranom Grgićem i lijepom Lanom Barić odlučio je na intrigantan i duhovit način približiti problematiku i kompliciranost muško-ženskih odnosa kroz komunikativnu i lepršavu scensku zabavu. U kompliciranosti odnosa Nade i Vinka ogleda se i naše vrijeme te se prepoznaju i naše dileme.

Dopustite uz ovu predstavu, koja je - vjerujemo - novo zanimljivo postugnuće SCENE GORICA, (polu)šaljivu opasku: kako su redatelj i glumci te kostimografinja Danica Dedijer vezani uz HNK, možemo reći da je ovo “mali HNK” u Velikoj Gorici. Ekipa:
U realizaciji predstave kreativan doprinos dala je tehnička ekipa (Tomislav Kotrla, Damir Sirotić, Goran Stanilović, Milan Naglić, Franjo Rumenčić; garderoba: Marta Ivanjko), marketing: Sanja Borković, Ivan Rak; te ostali djelatnici POUVG. Fotografije: Željko Ljubek, grafičko oblikovanje plakata i letka: Jadranko Milašinčić. Voditelj kazališne djelatnosti: Miljenko Muršić. Ravnateljica Scene Gorica:  Barbara Grđan Odrčić.

uistovrijemeslika.jpg

Redatelj Ivica Kunčević o predstavi:
Nisu to neki obični hotelski ljubavnici. Iako varaju svoje bračne partnere, oni su dvoje pristojnih, obiteljskih ljudi s ukupno šest komada djece. Pratit ćemo njihovu vezu dvadeset pet godina, a ona će, izgleda, trajati doživotno. Ne, nisu Romeo i Giulietta. U njihovoj ljubavi ima uobičajenih trzavica, seksualnih problemčića, grižnje savjesti zbog preljuba, ljudskih, pa i političkih nesporazuma. Njena dugotrajnost proizlazi, međutim, iz činjenice što su zajedno tek tijekom jednog vikenda u godini - uvijek u isto vrijeme, na starom mjestu.
Ova dosjetka omogućava Bernardu Slade-u da ispiše duhovit, ponekad nježno ironičan, ponajprije, topao ljudski komad. U šest slika, kroz vikendaške ljubavne susrete Doris i Georga svake pete godine, osim o njima, saznajemo mnogo i o njihovim bračnim drugovima, obiteljima i društvenim prilikama u kojima žive. Sve se to reflektira na njihov odnos. Ipak, ljubav i ljudsko razumijevanje nadići će i psihološke i muško-ženske i socijalne, pa i političke razlike i razmimoilaženja. Intimnost njihove sobe jača je od grubosti vanjskog svijeta.

Družeći se dugo sa Doris i Georgeom na glumačkim pokusima pri radu na ovoj predstavi, iz dana u dan su nam postajali razumljiviji i bliži. U jednom smo ih trenutku odlučili sasvim ponašiti i prekrstimo u Nedu i Vinka. Minimalnim intervencijama u tekstu američki smo društveni background preobrazili u naše povijesne prilike i neprilike od kasnih sedamdesetih prošlog stoljeća do novog tisućljeća. U takvom se kontekstu lica iscrtavaju još jasnije i prepoznatljivije.

Nadamo se da će i publika biti ponesena humorno-dramskim Sladeovim komadom i da će, kao i mi, zavoljeti neobično-obične preljubnike Nedu i Vinka.