02.10.2011

Pinokio

 Autor: Carlo Collodi;
 režija: Mario Kovač;
 glume: Filip Detelić i Petra Radin;
 dramaturgija: Jadranka Bargh;
 scenografija i kostimografija: Patricio Alejandro;
 glazba: Tomislav Babić.
Pinokio je čudesna priča bezbroj puta ispričana i bezbroj puta postavljena na pozornicu. No drveni dječak koji prolazi kroz fantastične avanture da bi postao pravim dječakom toliko fascinira da potiče na novo pričanje i nova uprizorenja. SCENA GORICA nije odoljela izazovu. Imamo svog Pinokija! Kao da je u Turopoljskom lugu niknuo. Mogu kojekakvi lažljivci svoj nos navlačiti koliko im drago i tvrditi da ga nemamo, ali on je tu! U Galženici, a po potrebi i na pozornicama u užoj i daljoj okolici. Kakav je, takav je, naš je. Drveni, pravi. Postao je dečko na svom mjestu. Eh, kad bi i u stvarnosti, a ne samo u kazalištu, svi drveni dugonosci postali pošteni - gdje bi nam bio kraj. Naš Pinokio razveselit će djecu i (možda) podučiti odrasle. Važnija su djeca, jer odrasli su uglavnom nepopravljivi. (M.)

Mario Kovač neobičan je redatelj, što redatelj - čovjek! Bavi se svime i svačime, od rock glazbe do "Milijunaša", od građanskih inicijativa, pisanja pjesama i proze do vođenje disko programa. Naravno, glavno područje mu je kazališna režija. A i tu je neobičan: reda sve redom - od "normalnih" kazališnih predstava u "pravim kazališnim kućama do off predstava, od scenskih spektakala (mjuzikl "Za dobra stara vremena"), opera ("Maršal"), predstava kazališta slijepih (na toj će temi i doktorirati!) do dječjih predstava. Naročit kakav jest, prirodno je došao do Velike Gorice.

Pinokija (i ostale: Lisicu, Zrikavca, Kita, Mačka...) oživljava naš sugrađanin Filip Detelić, student Akademije dramskih umjetnosti. Ovo mu je još jedna prilika da se pokaže pred svojim gradom. Pomaže mu "tvorničarka lutaka" Petra Radin, prekaljena u mnogim dječjim projektima. Kompliciranu izvornu Collodijevu priču dramaturški je znalački obradila Jadranka Bargh, kazalištarka osebujnog iskustva, poznata po svom radu na pripovjednom interaktivnom kazalištu za djecu. Tomislav Babić podario je originalnu glazbu. Maštovite lutke i domišljatu scenografiju smislio je Patricio Augero, međunarodni kreativac (Venezuelac, zadnjih desetak godina u Hrvatskoj). Video snimanje i fotografije: Željko Ljubek. Iskazala se i naša tehnika: Tomislav Kotrla, Goran Stanilović (zvuk) i Damir Sirotić (dizajn svjetla), te ostali djelatnici POUVG. Voditelj kazališne djelatnosti: Miljenko Muršić, v.d. ravnateljica POUVG i Scene Gorica: Snježana Špehar.

Mario Kovač, redatelj: Kad bismo čitali samo novinske članke o djeci i mladima, stekli bismo dojam da oni ne rade ništa drugo osim što se zabavljaju, luduju i međusobno mlate. Rijetko kad se u medije probije neka pozitivna, topla i afirmativna priča o djeci koja stvaraju, smišljaju i kreativno promišljaju. I priča o drvenom lutku koji je zaslužio postati pravi dječak može se čitati u tom ključu. Za mnoge je on tek neposlušna lutka zavedena da potroši očeve novce na cirkusarije i lako možemo zamisliti kako dolazi na "zao glas". Naša predstava se ipak koncentrira na pozitivne aspekte odrastanja. Naš Pinokio otvoriti će širom svoje oči i uši te poslušati mudrost (oca), savjest (zrikavca) i srce (dobru vilu) te biti zasluženo nagrađen svima nam znanom transformacijom.