04.09.2012

Profesor Baltazar - put oko svijeta

Nova predstava – i nova uspješnica! - Gradskog kazališta SCENA GORICA (u koprodukciji s kazalištem Tvornica lutaka iz Zagreba) na pozornicu je dovela ni manje ni više nego - legendarnog profesor Baltazara.

Sjećate se legendarnog profesora Baltazara kako zamišljeno hoda svojim laboratorijem i traži rješenje za spas Baltazargrada? E pa profesor se vratio, mudriji i pametniji no ikad te će Vas u najnovijoj predstavi kazališta Tvornica lutaka i Scene Gorica, uz dozu nezaobilaznog čarobnog napitka, poučiti nekim novim vrijednostima i životnim znanjima.

Predstava „Profesor Baltazar-put oko svijeta" - vesela je priča o mogućnostima, različitostima te dobrim namjerama uz originalne likove iz crtića i prepoznatljivu glazbu. Priča prati znatiželjnu pticu, koja uvijek svugdje kasni jer želi vidjeti sve ljepote ovog svijeta. Nažalost, znatiželja će je udaljiti od njenog jata. Sama, izgubljena i tužna, ptica doputuje u Zagreb, gdje upoznaje smetlaricu, koja ju dovodi do profesora Baltazara, njezine jedine ruke spasa.

Profesor Baltazar legendarni je lik iz animiranog serijala kojeg poznaju brojne generacije, kako djeca tako i njihovi roditelji pa čak i djedovi i bake. Već desetljećima na naše male ekrane on donosi priče o prijateljstvu, ljubavi i znanju, pokazujući nam kako crtani junaci ne moraju biti glasni i agresivni da bi privukli našu pažnju. Tvornica lutaka i Scena Gorica dovode prof. Baltazara na kazališne daske slijedeći vjerno estetiku i etiku originala. Scenaristica Petra Radin koristila je motive nekoliko poznatih epizoda Profesora Baltazara, koje je vješto ispreplela u priču o putovanju ka spoznaji, putovanju dvoje prijatelja - Smetlarice (Petra Radin) i ptice Toni (Filip Detelić) koji traže Baltazargrad. To njihovo putovanje nam je pružilo jedinstvenu priliku da na sceni prikažemo dva svijeta: onaj stvarni - temeljen na postojećim i poznatim lokacijama te onaj imaginarni u kojem su sva čuda moguća.

Moje osobno zadovoljstvo krije se u činjenici da sam glumim profesora Baltazara, jednog od idola moje najranije mladosti.

Mario Kovač, redatelj

Ova predstava slijedi dobri duh crtića - obiluje univerzalnim porukama (znanjem i učenjem protiv agresije i nasilja, prihvaćanje različitosti te pozdravljanje tuđih uspjeha umjesto neuspjeha) koje pomažu djeci da izrastu u kvalitetne i potpune osobe.

Režija: Mario Kovač
Scenarij (prema motivima priča): Petra Radin
Glume: Mario Kovač, Filip Detelić i Petra Radin
Kostimografija: Barbara Bourek
Scenografija: Matija Šantić
Lutke, rekvizita i model opere: Dunja Niemčić
Izrada kostima: Barbara Bourek, Nikolina Husain i Dijana Mijić
Glazba: Tomislav Babić
Pjesma Bal Baltazar: Tomica Simović
Pokret i koreografija: Maja Kovač
Dizajn: Mario Mišković
Fotografija: Maja Bosnić
Dizajneri i majstori svjetla: Damir Sirotić i Alen Marin
Majstor zvuka: Goran Stanilović i Matija Šantić