01.10.2011

Šuma Striborova

 Autor: Ivana Brlić Mažuranić;
 redatelj: Robert Waltl;
 glume: Ana Karić, Enes Kišević, Ivana Roščić, Sven Jakir/Stipe Kostanić, Filip Juričić, te članovi plesne skupine Megablast kao  Domaći; 
 glazba: Aleksandar Antić i Luka Barbić (TBF);
 scenografija i kostimografija: Josipa Štefanec;
 dizajn svjetla: Deni Šesnić.

Kultni tekst Ivane Brlić-Mažuranić redatelj Robert Waltl postavio je kao vizualno-glazbeni spektakl za djecu i odrasle. Priču o sinu kojeg je zavela guja u začaranoj Striborovoj šumi, a čarolije će ga osloboditi požrtvovna majka, na scenu donosi vrhunska glumačka ekipa. Ivana Roščić je nagrađena za ulogu u Šumi Striborovoj na dječjem festivalu u Banja Luci, a Deni Šesnić (dizajn svjetla) i Josipa Štefanec (kostimografija) su nagrađeni na Naj naj festivalu kazališta „Žar ptica“.

"Šuma Striborova" jedna je od najdojmljivijih bajki spisateljice kojoj s pravom laskamo "hrvatski Andersen". Majka koja se zbog ljubavi prema sinu odrekla sretna povratka u mladost, zlobna zmija, slikoviti Domaći i domišljati Tintilić – sve se to duboko usjeklo u pamćenje i djece i odraslih.

Slovenski redatelj Robert Waltl poznat je daleko izvan granica Slovenije – režirao je u mnogim europskim kazalištima, a cijeli niz predstava pripremio je i u hrvatskim kazalištima. Posebno područje njegova rada upravo su predstave za djecu, a od mnoštva predstava ističemo i "Šegrta Hlapića" i "Palčicu", predstave koje smo imali priliku vidjeti u Velikoj Gorici, a od obilja nagrada i priznanja ističemo nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika za najbolje predstave za djecu: 2002. za „Bajku o ribaru i ribici“ i 2005. za „Palčicu“. Na osnovi nagrada i gostovanja po svim kontinentima smijemo reći da je Waltl doista svjetski renomirani redatelj. Njegovu režiju karakterizira traženje originalnih rješenja, maštovitost, slikovitost scene i kostima, dinamičnost, osjećaj za publiku (što je posebno važno u dječjim predstavama), bogata prisutnost suvremene glazbe i plesa.

Nema sumnje da je i ŠUMA STRIBOROVA takva jedinstvena predstava koja će zadiviti gledatelje – i mlade, kojima je prvenstveno posvećena, ali i starije kojima je ova bajka dio djetinjstva. Dinamično scensko zbivanje snažno će uvući gledatelje u bajkovit svijet Ivane Brlić Mažuranić. Nezaboravna priča, maštovita režija, izvrsni glumci, posebna originalna glazba, scenski efekti i kostimi, razigranost i ples – sve to obećava vrhunski kazališni događaj.