01.10.2011

Postojani kositreni vojnik

 Autor: Hans Christian Andersen;
 redatelj: Robert Waltl;
 dramatizacija: Magdalena Lupi;
 songovi: Enes Kišević;
 koreografija: Silvia Marchig;
 kostimografkinja: Ana Savić Gecan;
 scenografija: Ben Cain i Tina Gverović;
 skladatelj: Mitja Vrhovnik Smrekar;
 dizajner svjetla: Nikša Mrkonjić;
 glume: Ante Krstulović, Slavko Sobin, Iva Visković, Martina Vrbos, Nikola Zdelar, Domagoj Dittrich Zlatko Čančar, Dino Perenski,  Hrvoje Lučić i Vladimir Smud.

Andersenove bajke i priče su poput čarobnih kutija s igračkama iz djetinjstva - uvijek ih s istim uzbuđenjem otvaramo i prepuštamo se maštarenju, ne znajući kakva se sve iznenađenja skrivaju u njima. No kada se otvori poklopac kutije s kositrenim vojnicima, samo ćemo s jednim, najslavnijim od njih – postojanim kositrenim vojnikom – krenuti na neobično putovanje. Što nam govori ovaj mali putnik? 

“Postojani kositreni vojnik” smatra se jednom od “najneobičnijih” Andersenovih ranih bajki koja ne završava riječima “i živjeli su sretno do kraja života”, no donosi nam neizmjerno toplu, senzibilnu i dirljivu priču o svim onima koji su drugačiji i različiti. Na svome proputovanju vojnik će upoznati šaroliko društvo iz dječje sobe, ulice, podzemlja, u kojemu žive hip-hoperi, akrobati, gimnastičari i pjevači što će ga stalno iskušavati u njegovoj namjeri da ipak uspije doći do izabranice svoga kositrenoga srca. Unatoč brojnim neprilikama i preprekama na koje nailazimo u životu, ljubav nas uvijek može spasiti. A ona strpljivo čeka sve one koji su postojani u njoj, pa tako i našeg kositrenog vojnika, najnepokolebljivijeg u svojoj čvrstoj vojničkoj odanosti i časti od svih ostalih vojnika, najstabilnijeg, iako cijeli život stoji samo na jednoj nozi. Punog sućuti za svijet koji ga okružuje, iako ga često ne razumije no prihvaća onakvim kakav jest. Velikog u svojoj maloj sudbini koja ga nemilice baca u najopakije dvojbe. Jer samo one koji vjeruju da su i najnemogućije želje ostvarive, čeka nagrada.

vojnik.jpg