01.10.2011

Ježeva kućica

 Autor: Branko Ćopić;
 redatelj: Robert Waltl;
 dramaturgija: Ivica Buljan;
 scenografija i kostimografija: Ana Savić Gecan;
 oblikovatelj svjetla: Nikša Mrkonjić;
 koreografija: Natalija Manojlović;
 glazba: Damir Martinović Mrle (Let 3);
 uloge: Ana Vilenica, Mladen Badovinac, Ivana Roščić, Martina Vrbos, Stipe Kostanić, Natalija Manojlović, Vladimir Atomic Smud,  Domagoj Dittrich, Davor Ćiković, Martina Drezga i Nikola Zdelar.

Pjesma s elementima dramskih dijaloga ili prekrasan dramolet za djecu, “Ježeva kućica” je remek djelo Branka Ćopića. Nešto tako milo i čedno, jednostavno i opojno, postalo je dijelom naše tradicije. Podsjeća na klasike poput Medvjeda Pooha u anglosaksonskoj dječjoj književnosti. Ježurka Ježić je usamljenik s bodljama kao jamcem svoje neovisnosti. Za generacije djece postao je pravo malo šumsko božanstvo. Tko se ne sjeća otmjene domaćice Lije koja je pozvala Ježurku na gozbu, a kad je odbio prenoćiti u njezinom domu, krenula je za njim da vidi u kakvoj to raskošnoj kući stanuje. Vuk, medvjed i divlja svinja pridružili su joj se u uhođenju Ježurke. 

Koristeći se utjecajem narodnog pjesništva, Ćopić je napisao ponosnu himnu. To je apoteoza o kući kao vrhunskom utočistu, ali ne i pohvala svome koje negira drugo. Ovo je oda slobodi- kao u najboljim bajkama Braće Grimm djeca su potaknuta da postaju samostalna. 

Predstavu “Ježeva kućica” režira Robert Waltl koji je s velikim uspjehom na Sceni Gorica postavio “Šumu Striborovu” Ivane Brlić Mažuranić I Andersenovog “Kositrenog vojnika”. Ekipu mu čine stalni suradnici, scenografkinja i autorica kostima Ana Savić Gecan, dramaturg Ivica Buljan, koreografkinja Natalija Manojlović, a glazbu prvi put za dječju predstavu piše Damir Martinović Mrle, lider riječke rock-grupe LET 3.

jezevakucica.jpg