01.10.2011

Murlin Murlo

Predstava Murlin Murlo Scene Gorica donosi nam "magično okrutnu" dramu Borisa Svrtana prema djelu ruskog pisca Nikolaja Koljade, u kojoj jedan od glavnih likova glumi mladi Velikogoričanin Filip Detelić.

Predstava "Murlin Murlo" rađena je prema istoimenom tekstu ruskog dramatičara Koljade koji je radnju smjestio na relaciji između provincijskog grada Šapilovska i Lenjingrada o kojem sanjaju Olga, Ina, Saša i Miha, naši antijunaci. Režiser Svrtan kao mjesto sudbine glavnih junaka odabrao je Šapilovinu, izmišljeno mjestu koje svi mi možemo prepoznati, dok je za mjesto snova kojem junaci teže izabrana Europa, točnije Beč. Četiri likova susreće se između industrijskog kombinata na izdisaju i duhovno-emotivne pustoši uznemirene trusnom situacijom svojih života.

Likovi sa svojim neostvarenim težnjama postaju metafora naših života jer smo svi skupa zapeli u Šapilovini, izgubljeni u vlastitim neostvarenim iluzijama, u svom duhovnom siromaštvu i neznanju gdje smo postali laka meta za manipulacije samozvanih vidovnjaka, i vračeva svih vrsta, ekonomskih, filozofskih i umjetničkih - stoji u opisu predstave.

"To je jedna koloristička drama, ti likovi žele se probiti do neke boje u svom životu, iščupati se iz sivila koje ih okružuje, i ne biraju sredstva da to naprave svatko na svoj način" kaže o predstavi Boris Svrtan koji je zadužen za režiju, dramaturgiju i scenografiju predstave.

Također ističe kako cijelu predstavu nose četvero mladih glumaca, od kojih su troje još studenti Akademije dramskih umjetnosti, dok je jedna od glumica, Ivana Buljan - Legati profesorica na Akademiji. Ivana Ožegovića velikogorička publika imala je priliku vidjeti u "Kiklopu", a mlada Mirela Videk glumila je u drugoj sezoni hrvatske verzije "Bračnih voda". Na sceni Gorica prvi put će se na kazališnim daskama domaćoj publici predstaviti i naš sugrađanin, 23-godišnji Filip Detelić, kojeg je Svrtan opisao kao jednog od najmarljivijih mladih glumaca sa završne godine na Akademiji.

Sam naziv "Murlin Murlo" dolazi od nadimka djevojke koja naivno vjeruje u ljubav i snove, a koje u prijevodu znači "mačja nakaza", te je ujedno i pogrdna parafraza Norme Jean Baker za koju je poznato kako je okončala. Metafora je to pukog sna o Velikom Svijetu koji bi nas treba prigrliti i izliječiti sve naše bolesti, riješiti naše probleme, a na kraju bolno spoznajemo kako je to još jedna naivna zabluda. Na nju asociraju i plakati za predstavu rađeni u maniri printa slika Marilyn Monroe koje je u pop-artu načinio Andy Warhol. Autorica umjetničke slike koja je poslužila za izradu plakata također je Velikogoričanka, akademska slikarica Marina Lapadatović.