Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

ŠENOA I SLAVA - NOVI TERMIN

Dvorana Gorica

NOVI TERMIN!

DANI UČILIŠTA

ŠENOA I SLAVA
Predstava Scene Gorica

Tekst: Lada Kaštelan
Glume: Mia Krajcar i Amar Bukvić
Režija: Paolo Tišljarić
Scenografija: Irena Kraljić
Glazba: Žarko Dragojević
Oblikovanje svjetla: Vesna Kolarec

Nakon uspješnih dramskih tekstova komičnog karaktera, Gradsko kazalište – Scena „Gorica“ nakon dugo vremena na svoj repertoar postavlja dramski komad. Riječ je o edukativnoj, socijalno i politički angažiranoj dokumentarno-igranoj predstavi o životu Slave i Augusta Šenoe.

Slava pl. Ištvanić i August Šenoa upoznali su se 31. siječnja 1867. na balu u Velikoj Gorici u svratištu "Biela ruža”. August je isprosio Slavu od njenog oca, pristanak za vjenčanje dobili su odmah, ali uz odgodu vjenčanja sve dok August ne nađe "bolji" posao. U to vrijeme pisao je za "Pozor". Za to vrijeme zaručnici su razmjenjivali pisma na relaciji Velika Gorica – Zagreb, ali su se i često vidjeli, jer je August kada god je mogao išao u Veliku Goricu, a i Slava je dolazila u Zagreb.

Iz pisama se vidi koliko su se voljeli. Kada je August dobio posao gradskog vijećnika, Đuro Ištvanić je dao svoj konačni pristanak i vjenčanje je održano u Velikoj Gorici 20. lipnja 1868. godine u crkvi Majke Božje Snježne. U svom kratkom braku od svega 13 godina, do Augustove prerane smrti, Slava i August imali su šestero djece. Slava je ostala udovica s troje male djece u svojoj 31. godini života. Nikada se nije preudala i cijeli je život posvetila čuvanju uspomene na svog muža.

Cijena ulaznice: 40,00 kn
Ulaznice u prodaji od 27. 4. 2022.

  • ONLINE
  • na blagajni Učilišta

Info: 01 6259 800

 

Program