Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

SAMOSTALNA IZLOŽBA ZORANA HOMENA „MOJA LJETA I ZIME“

SAMOSTALNA IZLOŽBA ZORANA HOMENA „MOJA LJETA I ZIME“

Izložbeni prostor POUVG

SAMOSTALNA IZLOŽBA ZORANA HOMENA „MOJA LJETA I ZIME“

Izložbu će otvoriti magistar Ante Živković Fošar.

Izložba ostaje otvorena do 4. 11. 2021.

"... Homen je velik dio opusa posvetio vedutama i krajoliku. S jedne strane Križevacima i okolici, a s druge prizorima uz more, ljetnom boravištu u Betini na otoku Murteru, odnosno rodnom kraju oca, Boki Kotorskoj. 

U posljednja dva desetljeća nastajao je i ciklus "Kukuruzne stavice" u kojem kod Homena varira na poljima razveden motiv "ostatka" žitorodne sezone.

Homen je zaljubljenik u čistoću zimskog pejzaža, u bjelinu snijega, u izvorno plavetnilo neba, ponekad i zažarenih tonova u smiraju dana prosutih u blagdanskoj prirodi, gotovo u svetosti tišine, u vremenu njenog odmora.

U svjetskoj umjetnosti Monet se smatra autorom najpoznatijih slika plastova sijena (ekvivalenta stavicama), a Homen tu titulu zaslužuje u hrvatskom slikarstvu. Slikar koji je prostranstva svojih krajolika učinio gostoljubivim, interijere ukrasio zagrljajima dragosti. Uprisutnio je i ljepotu, pozvavši gledatelje da u njoj sudjeluju i uživaju..."

(Stanko Špoljarić)

 

Zoran Homen rođen je 1951. Odrasta u Đurđevcu, srcu Podravine. Ozbiljnije slike nastaju već za vrijeme gimnazije. Diplomirao je studij likovnog odgoja na Pedagoškoj akademiji i studij arheologije na Filozofskom fakultetu. Zapošljava se 1978. u Gradskom muzeju Križevci, stekavši zvanje višeg kustosa, u kojem radi do mirovine 2016. U četiri mandata obnašao je dužnost ravnatelja Gradskog muzeja Križevci. Aktivni je član Družbe ''Braća hrvatskoga zmaja''. 
Gotovo 20 godina vodi tečaj slikanja u Križevcima, a 15 godina u gradu Bjelovaru, dajući stručne savjete slikarima početnicima i onima naprednijima. 
Slikarstvom se bavi više od 50 godina, izlažući na petnaestak samostalnih izložbi i stotinjak skupnih. Slike mu se nalaze u nekoliko muzeja i galerija te u mnogim privatnim kolekcijama u domovini i inozemstvu. Ide u red rijetkih slikara koji slika i mrtve prirode i pejsaže i portrete u hiperrealističnom stilu. Likovna ga kritika svrstava u respektabilne slikare toga stila. Dobitnik je nagrade Zlatni pevec u Đurđevcu za najboljeg slikara mrtve prirode. Autor je šezdesetak oltarnih slika i portreta svetaca koji se nalaze u mnogim crkvama i samostanima diljem Hrvatske. Izdavačka kuća Meridijani objavila mu je 2019. opširnu monografiju. 
Za svoj predani rad na polju kulture dobio je nagradu za životno djelo Grada Križevaca, a potom nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.

Program

IZLOŽBA „DRAGUTIN TRUMBETAŠ – KRONIČAR MARGINALIZIRANIH GLASOVA“

IZLOŽBA „DRAGUTIN TRUMBETAŠ – KRONIČAR MARGINALIZIRANIH GLASOVA“

29.10.2021.

Galerija Galženica IZLOŽBA „DRAGUTIN TRUMBETAŠ – KRONIČAR MARGINALIZIRANIH GLASOVA“ Kustosice izložbe: Valentina Radoš...

više

GLAZBENA PRIČAONICA – ORAŠAR

GLAZBENA PRIČAONICA – ORAŠAR

05.11.2021.

Dvorana GalženicaGLAZBENA PRIČAONICA – ORAŠAREdukativni koncert za djecuIzvođači: Zdenko Niessner (pripovjedač) i Danije...

više

IZLOŽBA „SVIJET ŽICE I STAKLA“

IZLOŽBA „SVIJET ŽICE I STAKLA“

12.11.2021.

Izložbeni prostor POUVG IZLOŽBA „SVIJET ŽICE I STAKLA“ Izlaže: Željka Kaurić Izložbu će otvoriti Ante Živković Fošar....

više

DA ZA VUKOVAR

DA ZA VUKOVAR

17.11.2021.

Dvorana Gorica DA ZA VUKOVAR U spomen na Renea Matoušeka Koncert Renate Sabljak i razgovor s Tomislavom Šovagovićem K...

više