Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

BUDUĆNOST SVEMIRA I LJUDSKOG RODA

BUDUĆNOST SVEMIRA I LJUDSKOG RODA

Vijećnica POUVG

BUDUĆNOST SVEMIRA I LJUDSKOG RODA
popularno-znanstveno predavanje

Predavač: Prof. dr. sc. Ivica Puljak

ULAZ BESPLATAN


Budućnost cijelog svemira nije baš blistava, diplomatski rečeno. Nediplomatski, to je najtužnija priča ikad ispričana. Svemir će, sudeći po sadašnjim kozmološkim spoznajama, završiti u hladnoj smrti, kada će svaki atom biti beskonačno mnogo udaljen od bilo kojeg drugog atoma i nestat će bilo koji oblik inteligencije u svemiru. Ovaj dio svemira također ne očekuje baš blistava budućnost, to je tek mrvicu manje tužna priča. Ali je zato bliska budućnost poprilično blistava: već nekoliko stotina godina ljudski rod napreduje i vrlo vjerojatno će se tako i nastaviti.

Ako ekstrapoliramo napredak čovječanstva iz zadnjih 50 godina u blisku budućnost, u sljedećih 100-tinjak godina, možemo očekivati da na svijetu više neće biti niti gladnih niti siromašnih niti nepismenih ljudi, a vjerojatno će se nastaviti trend poboljšanja uvjeta života za većinu ljudi na Zemlji. Naravno, nije sve idealno. Mi danas živimo u svijetu ubrzanja, kada se puno stvari oko nas odvija izuzetno velikom brzinom, a tu su još izazovi klimatskih promjena, umjetne inteligencije, globalizacije i općenito brzog napretka tehnologije.
Od naših odgovara prema tim izazovima ovisit će bliska i dalja budućnost ljudskog roda.

Kako se najbolje suočiti sa svim ovim izazovima, hoćemo li i kada ćemo razviti umjetnu inteligenciju koja bi nas mogla zamijeniti, hoćemo li uspjeti postići da se ciljevi ljudskog roda poklope s ciljevima te umjetne inteligencije, je li budućnost čovječanstva u samouništenju ili proširenju na druge zvjezdane sustave, samo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti u ovom predavanju, kao podloga i poticaj za diskusiju koja će uslijediti.

Ivica Puljak profesor je fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Doktorirao je fiziku elementarnih čestica na Sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Član je dviju velikih međunarodnih kolaboracija, CMS u CERN-u kraj Ženeve i MAGIC na Kanarskim otocima. Vodio je grupu od više od 100 svjetskih znanstvenika koji su pronašli Higgsov bozon, a osim znanstvenog rada bavi se promocijom i popularizacijom znanosti. Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih priznanja i nagrada, od kojih mu je najdraža nagrada studenata za nastavni rad.

Izdvojeno

U RUJNU NASTAVLJAMO S PREDAVANJIMA

U RUJNU NASTAVLJAMO S PREDAVANJIMA

01.09.2019.

U rujnu ove godine nastavljamo s organizacijom predavanja i promocija. Program će u drugoj polovici kolovoza biti dostup...

više