Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

KIRGISTAN I USPON NA PIK LENIN

Gradska vijećnica

KIRGISTAN I USPON NA PIK LENIN,
predavanje

Predavači: Tatjana i Matej Gjurković

ULAZ BESPLATAN

Tatjana i Matej ispričat će nam priču o „Švicarskoj Srednje Azije“, o Kirgistanu, zemlji netaknute prirode, drevnih reliktnih šuma, klanaca, planina, jezera i vrućih izvora, nomada, jurti i prekrasnih konja…

Uz putopisni dio u kojem će nas upoznati s glavnim gradom Bishkekom, manjim Oshom i Karakolom, pokrajinom Pamir, jezerom Issyk Kul, toplicama Altyn Arashan i ostalim ljepotama Kirgistana, dio predavanja obuhvatit će Matejev uspon na 7.134 m visok Pik Lenin. Iako slovi kao jedan od „lakših“ sedamtisućnjaka, to je respektabilan pothvat - osobito uz podatak da je uspješnost uspona na njega tek 8%.

Pik Lenin je, uz brojne ostale, ujedno poprište najveće nesreće u povijesti planinarstva kada je na petak 13. 7. 1990. ogromni serak pao i pokrio cijeli kamp 2 uzevši sa sobom 43 žrtve.
Kako je penjati se na tu visinu uz konstantni nedostatak kisika, iscrpljenost, umor i zdravstvene smetnje, iznimno visoke sve do nevjerojatno niskih temperatura, kako se othrvati tjeskobi provođenja vremena pod šatorom i iščekivanja trenutka završnog uspona i kakav je konačno doživljaj „osvajanja“ vrha“, čut ćemo iz osobnog Matejevog iskustva.

Izdvojeno