Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

PREDAVANJE „DRAGUTIN TRUMBETAŠ – GASTARBAJTER I UMJETNIK“

PREDAVANJE „DRAGUTIN TRUMBETAŠ – GASTARBAJTER I UMJETNIK“

Galerija Galženica

PREDAVANJE „DRAGUTIN TRUMBETAŠ – GASTARBAJTER I UMJETNIK“ 
Predavačica:
Tea Gudek Šnajdar

Dragutin Trumbetaš bio je grafičar, likovni umjetnik, ilustrator i književnik. Rođen je 1937. u Velikoj Mlaki, a preminuo je 2018. u Velikoj Gorici. Godine 1966. odlazi u Frankfurt na Majni, gdje kao i mnogi tadašnji gastarbajteri svoju inozemnu karijeru započinje na vrlo težak način. Radi na poslovima pakiranja, u peglaoni te kasnije dobiva posao ručnog slagara u Frankfurter Rundschauu. Istovremeno se sve više bavi crtanjem. Budući da je svakodnevno bio okružen imigrantima različitih životnih priča, ova tema zaokuplja ga i u njegovom likovnom stvaralaštvu. Osmišljava antijunaka Tončeka koji postaje protagonist mnogih njegovih crteža. Prati ga u raznim situacijama koje mu se događaju u njegovu unajmljenom stanu, na ulicama stranoga grada, pa sve do gradilišta. Tončekove dogodovštine često su humoristične, no kroz ciklus Gastarbeiter bavi se i ozbiljnijim temama teškog života stranih radnika u Njemačkoj.

Osim toga, u svome stvaralaštvu radi i na ciklusima posvećenima Romima, krapinskom pračovjeku, A. G. Matošu te „Baladama Petrice Kerempuha“. Jedan od najvećih umjetničkih uzora bio mu je nizozemski slikar Vincent van Gogh. Izrađuje zbirku od preko stotinu crteža i pisama koje je tijekom petnaest godina pisao te „slao“ Van Goghu.

Po završetku predavanja, kako bi se još bolje upoznali sa stvaralaštvom ovog umjetnika, održat će se i kratka likovna radionica na kojoj će se polaznici okušati u izradi crteža i karikature, nadahnutih radom Dragutina Trumbetaša.

Program

PUTOVANJE U MEĐUZEMLJE

PUTOVANJE U MEĐUZEMLJE

09.11.2021.

Vijećnica POUVG  PUTOVANJE U MEĐUZEMLJE Putopisno predavanje i predstavljanje istoimene knjige  Predavač: Tomica Krist...

više

IRAN U PREZENTU

IRAN U PREZENTU

30.11.2021.

Vijećnica POUVG  Ulaz besplatan  IRAN U PREZENTU Putopisno predavanje i predstavljanje istoimene knjige  Predavač: I...

više