Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

"Albatros" Stipi Biliću za "Slavu"

Dobitnik Književne nagrade "Albatros" za 2019. godinu je Stipo Bilić iz Velike Gorice za roman "Slava". Riječ je o romanu koji opisuje život Slave Šenoe, žene Augusta Šenoe, inače rođene Ištvanić koja je živjela u Velikoj Gorici pokraj župne crkve Navještenja BDM.

O nagradi je odlučilo tročlano povjerenstvo: Božidar Prosenjak, Maja Kušenić Gjerek i Darija Žilić – afirmirani književnici i dobri poznavatelji književnosti, čijem sudu možemo vjerovati. 

Nagrada "Albatros" se dodjeljuje od 1995. godine za autore iz Hrvatske i dijaspore koji pišu na hrvatskom jeziku, uključujući i dijalekte. U obzir za nagradu dolaze sve književne vrste, a mogu se prijaviti autori koji nisu članovi profesionalnih književnih udruga (Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca). Cilj nagrade je poticaj neafirmiranim autorima. Kontinuitet Nagrade i velik broj nagrađenih knjiga svjedoči da se radi o nagradi koja je zaživjela. Pogled na dosad objavljene knjige pokazuje raznovrsnost i književno bogatstvo.

Književna nagrada "Albatros" dodijelit će se uoči Svete Lucije, odnosno Dana Grada Velike Gorice.