Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

Filmski edukativni program „Sedmi kontinent”

U Kinu Gorica počinje filmski edukativni program „Sedmi kontinent“ koji je usmjeren na razvijanje medijske, osobito filmske pismenosti u naobrazbi djece i mladih kao i poticanja odgojnih vrijednosti.

Tijekom veljače prikazivat će se projekcije animiranih i igranih filmova koje će moći gledati svi učenici velikogoričkih osnovnih škola i vrtića, te osnovnih škola iz Općina Pokupsko i Kravarsko.
U posljednjih pet godina u Programu je sudjelovalo osam tisuća i pedeset djece na četrdeset i pet projekcija uz toliko stručno vođenih razgovora i filmskih susreta.
Program se provodi u partnerstvu s Udrugom „Djeca susreću umjetnost” iz Zagreba, a uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture, Agencije za odgoj i obrazovanje i HAVC-a.

U filmskoj selekciji, novina namijenjena učenicima 1. i 2. razreda je britanski dugometražni animirani film „Buntovni stihovi“ prikazan na ovogodišnjem Animafestu i nagrađen prestižnom europskom nagradom za animaciju Emile. Nastao prema popularnoj slikovnici Roalda Dahla film kao predložak koristi klasične bajke Crvenkapicu, Snjeguljicu i Tri praščića obrađujući ih na svjež, zabavan i neočekivan način. Za najmlađe će se prikazivati slovenski serijal „Koyaa“. Na repertoaru je i “Phantom boy”, u kojem se neuobičajeno za animirani film, spajaju fantastika i detektivski žanr. Prikazuju se i igrani filmovi – nizozemski igrani film „ Kauwboy“ koji je na Berlinskom filmskom festivalu 2012. osvojio nagradu za najbolji prvi igrani film te francuski igrani film “Uvijek svoja”, namijenjen završnim razredima osnovne škole, posvećen temi odrastanja.

Projekcije svakog od filmova popraćene su razgovorom djece s nekim od „filmaša“ (filmski redatelj, glumac, scenarist, animator, kritičar…), a odgajatelji, učitelji i nastavnici dobivaju obrazovne materijale pomoću kojih mogu samostalno provoditi satove medijske kulture u svojim učionicama koristeći primjere iz pogledanog filma.