Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

GALERIJA GALŽENICA NA DANIMA EUROPSKE BAŠTINE

Dani Europske baštine u Velikoj Gorici tradicionalna su manifestacija koja će se ove godine odvijati od 23. rujna do 9. listopada 2021. g. u prostorima Muzeja Turopolja, Centra za posjetitelje Turističke zajednice Grada Velike Gorice, Gradske knjižnice Velika Gorica i Područne knjižnice Galženica te kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici.

U ovoj kulturnoj manifestaciji pod nazivom BAŠTINA ZA SVE sudjelovat će i POUVG i Galerija Galženica. Izložbom „Dragutin Trumbetaš – ciklus Gastarbajter“ koja će biti otvorena 1. listopada u 19 sati, iznova ćemo aktualizirati temu migranata i imigranata koja je sveprisutna u našoj svakodnevici. Ovih dana su voditeljica Galerije Antonia Vodanović, kustosica likovne zbirke Muzeja Valentina Radoš, velikogorička povjesničarka umjetnosti Tea Gudek Šnajdar i obitelj likovnog umjetnika Dragutina Trumbetaša izabirali radove iz njegove bogate umjetničke ostavštine.

Svu složenost migrantskog života te inkluziju ljudi u nove zajednice prikazao je Dragutin Trumbetaš u ciklusu „Gastarbajter“. U sklopu izložbe prikazat će se dokumentarni film „Gastarbeiter“ (Zagreb film, 1977., redatelj Bogdan Žižić, trajanje 16'30'') o Dragutinu Trumbetašu. 

Kao nastavak izložbi 8. listopada u 19 sati, velikogorička povjesničarka umjetnosti Tea Gudek Šnajdar održat će predavanje „Dragutin Trumbetaš – gastarbajter i umjetnik“. Dragutin Trumbetaš bio je grafičar, likovni umjetnik, ilustrator i književnik. Rođen je 1937. u Velikoj Mlaki, a preminuo je 2018. u Velikoj Gorici. Godine 1966. odlazi u Frankfurt na Majni, gdje kao i mnogi tadašnji gastarbajteri svoju inozemnu karijeru započinje na vrlo težak način. Radi na poslovima pakiranja, u peglaoni te kasnije dobiva posao ručnog slagara u Frankfurter Rundschauu. Istovremeno se sve više bavi crtanjem. Budući da je svakodnevno bio okružen imigrantima različitih životnih priča, ova tema zaokuplja ga i u njegovom likovnom stvaralaštvu. Osmišljava antijunaka Tončeka koji postaje protagonist mnogih njegovih crteža. Prati ga u raznim situacijama koje mu se događaju u njegovu unajmljenom stanu, na ulicama stranoga grada, pa sve do gradilišta. Tončekove dogodovštine često su humoristične, no kroz ciklus Gastarbeiter bavi se i ozbiljnijim temama teškog života stranih radnika u Njemačkoj.

Osim toga, u svome stvaralaštvu radi i na ciklusima posvećenima Romima, krapinskom pračovjeku, A. G. Matošu te Baladama Petrice Kerempuha. Jedan od najvećih umjetničkih uzora bio mu je nizozemski slikar Vincent van Gogh. Izrađuje zbirku od preko stotinu crteža i pisama koje je tijekom petnaest godina pisao te slao Van Goghu.

Po završetku predavanja, kako bi se još bolje upoznali sa stvaralaštvom ovog umjetnika, održat će se i kratka likovna radionica na kojoj će se polaznici okušati u izradi crteža i karikature, nadahnutih radom Dragutina Trumbetaša.