Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

KNJIGE MJESECA -50 % TUROPOLJSKA ČITANKA I ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA

Ljubitelji dobre knjige!


Jedna od važnih djelatnosti Učilišta je izdavaštvo. Naša Biblioteka „Albatros“ svake godine izdaje nekoliko vrijednih knjiga i do sada broji više od stotinjak naslova. Edicija je raznovrsna, a naša namjera kao izdavača je doprijeti do vas kao i do onih koji će tek postati ljubitelji pisane riječi.

Zato smo za sve vas pripremili KNJIGU MJESECA.

Svaki mjesec određeno izdanje naše Biblioteke moći ćete kupiti po upola nižoj cijeni od redovne (-50 %).
Knjiga po akcijskoj cijeni izložena je na info pultu Učilišta, gdje ju možete pogledati te se odlučiti za kupnju.

Tijekom listopada i studenog, kada obilježavamo Mjesec hrvatske knjige, na akciji su čak dvije knjige. To su TUROPOLJSKA ČITANKA, Ive Pranjkovića, po cijeni od 110 kn, te ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA, strip MATE LOVRIĆA prema priči Ivane Brlić-Mažuranić, po cijeni od 25 kn.

Prvo izdanje Turopoljske čitanke prof. dr. Ivo Pranjković priredio je 1994. godine i bilo je ocijenjeno kao kapitalno djelo zavičajne kulture i vrijedan doprinos ukupnoj nacionalnoj kulturi, a prije dvije godine Biblioteka „Albatros“ izdala je 2. prošireno izdanje s obiljem novih autora, djela i podataka.
Koliko je veliko to proširenje pokazuje, primjerice, podatak da su u knjigu uvrštena 34 autora koji nisu bili zastupljeni u prvom izdanju, tako da je na 450 stranica prikazano preko sedamdeset stvaralaca kroz više od pola tisućljeća, od najstarijih pa do današnjice. Obuhvaćeni su autori koji su rođenjem, životom, radom i stvaralaštvom vezani uz turopoljski kraj. Priređivač daje pregled života i djela pojedinih stvaralaca, sažet osvrt na njihovo djelo, te kraće izvatke iz djela.
Na kraju knjige pridodat je rječnik i popis literature. ”Turopoljska čitanka” daje sjajan i temeljit uvid u književno stvaralaštvo vezano za širi velikogorički kraj, a ujedno je poticaj za daljnja čitanja i istraživanja.


Ilustriranu verziju prvog hrvatskog romana za djecu donosi Mate Lovrić. Mate Lovrić je velikogorički umjetnik. Uz slike u ulju, vrlo je plodan u ilustracijama, slikovnicama, crtanom filmu, stripu.
Jedan od njegovih stripova jest ovaj o šegrtu Hlapiću, jednom od najpopularnijih likova hrvatske dječje književnosti. Strip je izlazio 1992./93. u dječjem časopisu „Radost“ u nastavcima, a sad su table stripa okupljene na jednom mjestu i dolazi do izraza njihova kvaliteta.