Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica


U izdanju Biblioteke Albatros i nakladi Plemenite općine Turopoljske izašla je nova knjiga 'Povijest Plemenite općine turopoljske', autora Ivana pl. Rožića.  Knjiga se po cijeni od 150 kuna može nabaviti od ponedjeljka 25. svibnja na blagajni Učilišta te u uredu Plemenite općine turopoljske u zgradi velikogoričkog kina. Svečana promocija knjige bit će 2. lipnja.

Dokumentiranih gotovo osam stoljeća zapisa o životu i stalnoj borbi Turopoljaca za svoje mjesto pod suncem nepresušno je vrelo povijesnih spoznaja kako o Turopolju tako i životu na hrvatskom tlu od 13. stoljeća nadalje. Kako bi nam te spoznaje razjasnio, a pritom i prikazao važnost Plemenite općine turopoljske za naš kraj i Hrvatsku, na istraživački pohod uputio se Ivan pl. Rožić, prisjednik POT-a.

Ono što je započela kao ideja o pripremanju i tisku "Kratke povijesti Turopolja" kroz godine istraživanja se proširilo u ovo vrlo vrijedno izdanje. Svaki novi zapis, arhivsko otkriće, nova spoznaja povjesničara i novi izvor sve više je razotkrivao tu "veliku povijesnu nepoznanicu", kako se nazivalo često Turopolje.

Knjiga "Povijest Plemenite općine turopoljske", autora Ivana pl. Rožića, djelo je nakon čijeg će čitanja svaki Turopoljac i građanin Velike Gorice biti ponosan na svoj kraj i njegove ljude, njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti, na stoljeća borbi za tadašnji i današnji bolji život na ovim prostorima. Obveza je naša ne dopustiti zaboravu ta dostignuća proizašla iz zajedništva i rada turopoljskog čovjeka.