Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

PREDSTAVLJENA PRVA ZVUČNA KNJIGA BIBLIOTEKE ALBATROS

Pučko otvoreno učilište je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa predstavilo prvu zvučnu knjigu svoje Biblioteke „Albatros“. Riječ je o romanu „Slavaautora Stipe Bilića, dobitnika Književne nagrade Albatros za 2019. godinu.
Kako je istaknula ravnateljica Anita Pišković, POUVG kroz djelatnosti kojima se bavi nastoji uključivati ranjive skupine. „S obzirom da idemo ukorak s digitalizacijom, odlučili smo izdati prvu zvučnu knjigu. Zvučni zapisi odavno se snimaju i prenose putem raznih medija, a naš je snimljen na suvremenom uređaju – sticku, koji omogućuje slušanje u raznim okolnostima jer je vrlo mobilan i jednostavan za upotrebu. Prema našim saznanjima ovo je prva zvučna knjiga u Hrvatskoj snimljena na tom mediju.“

Izdanje u takvom audio formatu vrlo je praktično za slijepe i slabovidne osobe. Stoga je zvučna knjiga simbolično na Dan bijelog štapa dana na upotrebu Hrvatskoj knjižnici za slijepe kako bi bila dostupna njezinim korisnicima. „Vjerujem da će ovim projektom naše Učilište barem malo doprinijeti zadovoljavanju kulturnih i edukativnih potreba građana s invaliditetom, kako Velikogoričana tako i svih članova Knjižnice za slijepe u Hrvatskoj i šire.“ – istaknula je ravnateljica Pišković.

Hrvatska knjižnica za slijepe postoji od 1965. godine, a od 2000. djeluje kao samostalna javna ustanova u kulturi. Ravnateljica Jelena Lešaja napomenula je da Knjižnica ima oko 1270 aktivnih korisnika koji godišnje u prosjeku pročitaju 42 naslova, čak 40 puta više u odnosu na hrvatski prosjek. „U sklopu ustanove imamo studije za zvučno snimanje knjiga, tiskamo na brajici te proizvodimo knjige i u elektroničkim formatima. Nastojimo svake godine napraviti između 200 i 300 naslova, a zvučne knjige kod nas dominiraju proizvodnjom i posudbom. Vjerujem da će ovo doista razveseliti naše korisnike.“

POUVG je ovim projektom osobama s invaliditetom želio približiti književno stvaralaštvo lokalne zajednice. Izdanje u ovakvom obliku bit će praktično svima s oslabljenim vidom, ali i svim ostalim kategorijama osoba s invaliditetom te onima koji teže čitaju.
U Hrvatskoj je više od šest tisuća slijepih te više od 25 tisuća slabovidnih osoba. Darko Matić, predsjednik povjerenstva za osobe s invaliditetom, podsjeća da ljudi 90% informacija primaju preko vida te slijepe i slabovidne osobe moraju svladavati brojne fizičke, ali i mentalne barijere. „Danas u gradu imamo više od 150 zvučnih signalizatora, a to je samo jedan dio aktivnosti Strategije Grada Velike Gorice. Prvi smo grad nakon Zagreba koji je imao prvu audio deskripciju na nogometnom stadionu, prednjačimo u mnogim stvarima. Ova zvučna knjiga je iskorak od sedam milja, kako za nas u Gorici tako i u cijeloj Hrvatskoj. No ako ne promijenimo društvenu svijest, nećemo promijeniti niti položaj osoba s invaliditetom.” – zaključio je Matić.

Inače, roman „Slava“ govori o ljubavi Augusta Šenoe te naše sugrađanke Slave pl. Ištvanić, a tekst za zvučnu knjigu pročitao je Rajko Bundalo. Knjiga se u pisanom i zvučnom obliku može nabaviti na blagajni Pučkog otvorenog učilišta, a cijena audio izdanja je 30 kuna.