Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

MAMA JE KRIVA ZA SVE

Vlastita produkcija Gradskog kazališta Scena „Gorica“

Mama je kriva za sve djelo je jednog od najplodnijih hrvatskih pisaca, Zorana Pongrašića. Roman je 1999. godine dobio prestižnu nagradu „Grigor Vitez“. Riječ je o vrlo napetoj, zanimljivoj krimi priči, koja djecu strašno snažno veže uz glavnog protagonista Berislava.

„Da, da, da, dosta s tim podacima. Zašto bi vam neka redateljica pisala o mom životu. Imam 11 godina i ja ću vam sam opisati našu predstavu.

Ajmo od samog početka:

Mama je kriva za sve. Pitajte bilo koga. Kriva je što se ujutro moram probuditi. Kriva je što moram prati zube, a oni uopće nisu prljavi. Kriva je što zbog svoje odjeće izgledam kao klaun. Imam groznu odjeću (koju mama redovito šiva, jer „kupljena odjeća je nemaštovita“). Kriva je što me svi u razredu zezaju radi mog prezimena. Prezivam se K-o-h-n, ali „h“ se ne čita. KON. Ali svoj djeci to zvuči kao „konj“, pa me svaki dan u školi zezaju. Mama je kriva i što nas je tata napustio, jer nije mogao pratiti mamine umjetničke faze. Mama je kriva i za tu nedjelju. Nedjelju koja mi je promijenila život. Mama me zabunom u nedjelju poslala u školu. Što se sve dogodilo tog dana vidjet ćete u predstavi. Ali ipak ću vam odati tajnu. Najvažnije što se dogodilo je da sam upoznao dvije nove prijateljice, sestre, Stelu i Mirelu, s kojima idem na školski ples. Isto dosta važno: ukrali su me lopovi Ožiljak i Buraz, ali završili su u zatvoru jer sam bio glavna faca u policiji na ispitivanju. Niti jedna situacija u kojoj se nađemo nije bezizlazna, to me naučila ta snježna nedjelja. A što je najnajvažnije, nakon te nedjelje shvatio sam da mamu volim najviše na svijetu i da su sve njene krivice napravljene u dobroj namjeri. Zahvaljujući ovoj nedjelji moja obitelj je ponovno na okupu.

E da, ja sam Berislav.“ - Lea Anastazija Fleger

Režija: Lea Anastazija Fleger
Tekst: 
Zoran Pongrašić
Dramaturgija: 
Lea Anastazija Fleger
Scenografija: 
Katarina Perić
Kostimografija: 
Tea Bašić Erceg
Glazba: 
Borna Šercar
Oblikovanje svjetla: 
Vesna Kolarec
Igraju: 
Ivan Magud, Jurica Marčec i Roko Protić

Umjetnička voditeljica vlastite produkcije i izvršna producentica: Mia Krajcar
Ravnateljica POU Velika Gorica: Anita Pišković

Premijera: 28. siječnja 2023. godine u 19:00 sati
Mjesto događanja: Dvorana Gorica, POU Velika Gorica, Zagrebačka 37

Sezona: 2022./2023.

Program