Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

Biblioteka Albatros

U sklopu Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica djeluje Biblioteka „Albatros“ koja je do sada izdala više od sto naslova. Edicija je raznovrsna:

Neke su knjige sadržajno posvećene velikogoričkom zavičaju i imaju lokalni značaj, druge pak ciljaju na šire čitateljstvo i obrađuju raznu tematiku. Neka izdanja čak imaju tendenciju ugraditi se u temelje hrvatske nacionalne kulture. Knjige imaju smisao ako su čitane. Posvetite im svoje dragocjeno vrijeme jer ćete zahvaljujući njima obogatiti svoje znanje i proširiti vidike. Literarno vrijedne i kvalitetno opremljene knjige ujedno su lijep i dugotrajan poklon dragim osobama.

Sve knjige mogu se kupiti na info pultu Učilišta, a određena izdanja ONLINE

 

MONOGRAFIJA

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica
60 godina kulture i znanja (1960. - 2020.)

  • Uvez: tvrdi
  • 2020.

Svaka ustanova ima svoju neizbrisivu povijest u jednom mjestu i među ljudima. 60 godina kulture i znanja priča je o jednoj ustanovi, danas Pučkom otvorenom učilištu, koje je ostavilo neizbrisiv trag u povijesti Velike Gorice. Svojim djelovanjem na raznim područjima društvenog života ostalo je u dubokom i zahvalnom sjećanju mnogim generacijama, a i pojedincima. To je priča o uspjesima ali i padovima, priča o borbi za opstanak i prilagođavanju mnogim društvenim promjenama. Brojni djelatnici i suradnici i danas rado dolaze na kulturna događanja koja se odvijaju u prostorima POUVG-a. Mnogi su stekli i svoju osobnu ali i poslovnu afirmaciju. Vrijednost je to koja je u ovoj knjizi pretočena u kratkim crtama jer bi se o ovoj ustanovi mogli napisati mnogi romani.

  Monografija naslovnica

 

KNJIŽEVNA NAGRADA "ALBATROS"

Cilj književnog natječaja za nagradu "Albatros" jest dati priliku novim neafirmiranim autorima. Nagrada se dodjeljuje kontinuirano od 1995. godine i jedna je od rijetkih takvih nagrada na državnoj razini. Dvadesetak do sada objavljenih autora, od kojih su se neki kasnije javili s novim knjigama i doživjeli književnu afirmaciju, potvrđuju vrijednost Nagrade "Albatros".

 

NAGRADA ALBATROS 2021. 
FILIPA JADRIĆ: Povedi i mene

NAGRADA ALBATROS 2020. 
ANA NARANDŽIĆ: Što je život bez stereotipa

NAGRADA ALBATROS 2019. 
STIPO BILIĆ: Slava 

Povedi i mene naslovnica knjige Naslovnica knjige Ane Narandžić Što je život bez stereotipa 

     

 

 

 

LJETOPIS GRADA VELIKE GORICE 

Ljetopis Grada Velike Gorice je časopis koji od 2004. izlazi jedanput godišnje, a posvećen je temama velikogoričkog kraja: povijesti, baštini, kulturi, umjetnosti, obrazovanju, gospodarstvu, društvenom i vjerskom životu, mladima, udrugama, sportu, obljetnicama… Pojedino izdanje ima preko 200 stranica, trideset-četrdeset priloga, isto toliko autora te obilje fotografija. Ljetopis je zapravo svojevrsna enciklopedija turopoljskog kraja. Iako obrađuje teme vezane uz velikogorički zavičaj, nije lokalno ograničen već je otvoren prema različitostima suvremenog svijeta. Kako bi časopis zadržao svoju kvalitetu i životnost, pozivamo na suradnju sve one koji imaju nešto vrijedno napisati o našem kraju, kako iskusne autore tako i one potencijalne suradnike koji se žele okušati u pisanju. 

     

 

 

 

KNJIŽEVNA NAGRADA ZA MLADE "LUG"

Književna nagrada za mlade LUG (literarni uradak godine) utemeljena je s ciljem afirmacije mladih književnika. Na Književni natječaj LUG mogu se prijaviti isključivo mladi u dobi između 18 i 30 godina koji žive na području Grada Velike Gorice te općina Orle, Pokupsko i Kravarsko. Time ih želimo potaknuti na ljubav prema pisanoj riječi te im pružiti mogućnost da prezentiraju svoje literarno stvaralaštvo. Autori na Natječaj mogu prijaviti roman, poeziju, zbirku kratkih priča, dramsko djelo, zbirku priča ili pjesama za djecu, slikovnicu te djelo zavičajne tematike. Rukopisi moraju biti napisani na hrvatskom jeziku i njegovim narječjima, a uvjet je da se radi isključivo o autorskom djelu kandidata koje nije objavljeno kod drugog izdavača.

 

 

Slava zvučna knjiga 3D model

ZVUČNA KNJIGA U OBLIKU USB stick-a

STIPO BILIĆ: Zvučna knjiga SLAVA

  • 2020.

Iskorak u izdavaštvu i prilagodbi korištenja i dostupnosti književnih djela je izdavanje prve zvučne knjige Biblioteke Albatros. Ovaj zvučni zapis prvenstveno je namijenjen slijepim i slabovidnim osobama, ali i osobama kojima je teško koristiti klasičnu knjigu. Ujedno je to i prvi zvučni zapis jedne zvučne knjige na USB mediju.

Predstavljanje ove knjige održano je 15. listopada 2020. godine na press konferenciji u VIP dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Tom prigodom je ravnateljici Knjižnice slijepih Hrvatske dodijeljeno nekoliko primjeraka za njihove članove.

 

Program