Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

O TI, DUŠO MOJE DUŠE - GORIČKE VEČERI

O TI, DUŠO MOJE DUŠE - GORIČKE VEČERI

Park dr. Franje Tuđmana

GORIČKE VEČERI '23.

O TI, DUŠO MOJE DUŠE
Koncert klapa

Nastupaju: Klapa Figurin, Klapa Lugarin, Klapa Armorin, Klapa Kolapjani

Klapsko pjevanje malokoga ostavlja ravnodušnim. Glazbeni je to izričaj koji okupira naše uho već s prvim tonovima. Autohtono hrvatski, specifičan i harmoničan, ovaj način pjevanja UNESCO je uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine.

U čarobnom ugođaju zvukova vjerojatno najpoznatijeg a capella izričaja na našim prostorima uživajte i na ovogodišnjim goričkim večerima.

 

Ženska klapa Figurin osnovana je u Klubu Dubrovčana u Zagrebu 2016. godine. Klapu čini osam članica – pet Dubrovkinja, dvije Dalmatinke i jedna dubrovačka nevjesta. Od osnutka klapa Figurin organizira koncerte klapske pjesme različite tematike, gdje s brojnim drugim zagrebačkim klapama njeguje tradicionalnu klapsku pjesmu. Klapa je nastupila na brojnim događanjima, smotrama i festivalima, među kojima valja istaknuti Festival dalmatinskih klapa u Omišu, gdje 2021. osvaja Srebrni leut te drugo mjesto na Večeri novih skladbi za pjesmu "Onu jubav" autora Vicka Dragojevića i Pjera Mirića. Također, u prosincu iste godine, kao i u lipnju ove godine, klapa je na natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe osvojila srebrno priznanje prema ocjenama stručnog žirija.

Muška klapa Lugarin započela je s radom u jesen 2017. godine kada se nekolicina studenata Muzičke akademije u Zagrebu odlučila okupiti u klapi i početi pjevati. Primarni cilj je bio posvetiti se  tradicionalnoj klapskoj pjesmi te izvoditi što više tradicionalne napjeve, duhovne skladbe te skladane klapske pjesme. Članovi klape dolaze iz raznih krajeva Hrvatske (Rijeka, Ravna Gora, Mrkopalj, Siverić, Zagreb, Koprivnica).

Ženska klapa Armorin osnovana je 1999. godine kao radionica klapskog pjevanja pri Studentskom centru u Zagrebu te okuplja pjevačice iz cijele Hrvatske, od Vinkovaca do Dubrovnika. Godine 2006. klapa debitira na najprestižnijem klapskom natjecanju, Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu te
osvaja prvu nagradu žirija i prvu nagradu publike u debitantskoj kategoriji, dok u finalnoj večeri ženskih klapa iste godine osvaja treću nagradu publike. Od tada klapa Armorin sudjeluje na Festivalu svake godine, redovno se plasirajući u finale natjecanja. 

Muška klapa Kolapjani 2021. godine proslavila je 20. obljetnicu  guštanja u dalmatinskoj klapskoj pjesmi, kako u izvornim klapskim napjevima tako i u obradama popularnih dalmatinskih pjesama. Kolapjani su tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja sudjelovali na svim značajnim klapskim festivalima, te se rado odazivaju i na humanitarne koncerte.

Program

KLAPA LEGGERO – NAŠIH 10 GODINA

KLAPA LEGGERO – NAŠIH 10 GODINA

26.06.2024.

Crkva sv. Petra i Pavla KLAPA LEGGERO – NAŠIH 10 GODINA Klapa Leggero djeluje 10 godina. Osnovana je kao muški vokalni...

više