Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

'OGLEDE' - PRVI FESTIVAL IZVEDBENIH UMJETNOSTI I SUVREMENIH PRAKSI

'OGLEDE' - PRVI FESTIVAL IZVEDBENIH UMJETNOSTI I SUVREMENIH PRAKSI

Trg kralja Tomislava

OGLEDE 
Festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi

Izlažu: Matej Vuković, Siniša Labrović, Ismaila Balde Kouyate, Gildo Bavčević, Nikolina Majdak, Mia Štark, Adrijana Brčić, Paulina Vukoja, Zoolektiv, AMV Kolektiv, Teatar Cirkus Punkt, KFS Propuh

Prvi je to velikogorički festival koji želi senzibilizirati publiku za suvremenu umjetnost, otvoriti prostor za rad umjetnicima, pozvati na dijalog umjetnika i građana, te osuvremenjavanjem prostora revalorizirati, ponovo otvoriti i preispitati grad i njegove zone. Zato se i sam naziv festivala poigrava s pučkim terminom „ići u oglede“; ići vidjeti je li djevojka spremna za udaju, bogata, vrijedna.

Tema prvog izdanje festivala je ZAMJENE. Tema je inspirirana prostorom u kojem se odvija prvo izdanje: to je stara gradska jezgra, nekad poznata kao Konjski trg, pa Trg Slobode (danas Trg kralja Tomislava). Svi ovi stari simboli i naziv idu u prilog tome da je Gorica nekad, pa i danas, gospodarsko središte, grad koji njeguje obrtništvo, gospodarstvo, koje privlači investitore. Trgovina i razmjena dobara nekad i danas dobila je potpuno novo značenje, a vizura grada u tom djelu je izmijenjena. Prvom temom festivala traže se novi simboli kroz stare prostore. Tema, iako inspirirana gradom, izlazi izvan prostornih okvira, dajući izvođaču potpunu slobodu interpretacije i imaginacije.

Festival je dio Dana Europske baštine 2023. Nositelj programa je Plartforma za izvedbene umjetnosti i Pučko otvoreno učilište (Galerija Galženica), uz partnere UO Štoos teatar, Studio 9, udrugu „Trećeprostor“ i zakladu „Zamah“. Festival financijski podupiru Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija u sklopu Programa i projekata u kulturi 2023.

 

 

 

Program