Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

SAMOSTALNA IZLOŽBA LEONA ZAKRAJŠEKA „HRVATSKO RAZDOBLJE 2008.- 2023.“

Galerija Galženica

SAMOSTALNA IZLOŽBA LEONA ZAKRAJŠEKA „HRVATSKO RAZDOBLJE 2008.- 2023.“

Kustos izložbe: Jurica Škofač

Izložba ostaje otvorena do 15. 7. 2023.

Leon Zakrajšek „Hrvatsko razdoblje 2008.- 2023.“

Leon Zakrajšek je slovensko-hrvatsko-japanski grafičar s bogatom međunarodnom karijerom, koji od 2008. godine živi i stvara u Zagrebu. Na izložbi pod nazivom Leon Zakrajšek „Hrvatsko razdoblje 2008.-2023.“ predstavljaju se radovi na papiru, platnu i grafike nastale iz ciklusa Hommage Yuki Rei, Vrtovi Kamakure, Kornati i Mediteran. Ova stvaralačka faza ukazuje na život u Republici Hrvatskoj, odnosno na novu realnost koja se svakako promijenila, jer je inspiracija u hrvatskoj flori i fauni tj. u pejzažu hrvatskih otoka i mora, voća i galebova.

 Leon Zakrajšek (r. 1962., Ljubljana) nakon studija na Ljubljanskoj školi za primijenjenu umjetnost i na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, nastavio je usavršavanje na Institutu za eksperimentalnu grafiku u Calleli u Španjolskoj, kao i u Italiji u majstorskoj radionici za grafiku kod prof. Armanda Martinija te u Japanu. Izlaže posljednjih četrdeset i pet godina kao autor, selektor, kustos, organizator međunarodnih izložbi grafike, član žirija međunarodnih izložbi grafike i kao promotor te predstavnik JPA (Japan Print Association), japanske  umjetnosti u Europi i šire. Radi na polju tradicionalne grafike i slikarstva. Sudjelovao je na više od 150 međunarodnih izložbi, biennala i triennala grafike u svijetu. Laureat je mnogih značajnih nagrada za grafiku u Italiji, Japanu, Hrvatskoj, Srbiji, Malti, Francuskoj, Sjevernoj Makedoniji i u SAD-u.

Međunarodno je poznat kao promotor očuvanja grafičkog jezika tradicionalnih tehnika i predstavnik japanske grafike. Član je međunarodnih žirija i grafičkih bijenala u Italiji, Japanu, Rumunjskoj i Bugarskoj. Posebnost njegovog umjetničkog rada i izlaganja zadnjih trideset i pet godina fokusirana je na Aziju a prvenstveno na Japan. U svijetu je već prepoznat kao promotor japanskih umjetničkih tehnika i predstavnik JPA (Japan Print Association). Jedan je od rijetkih svjetskih autora koji su dobili nagradu za kulturu i stipendiju Japanskog parlamenta „Bunka sho“. Bio je student legendarnih drvorezaca prof. Fumia Kitaoke i prof. Yukia Reia i litografa prof. Hrumia Sonoyama u Tokiju i Yokohami u godinama 1987. – 1989.

Od 1987. godine član je udruženja ZDSLU-a (Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov).

Godine 1994. u Francuskoj je dobio Počasno priznanje na Međunarodnoj izložbi grafike malog formata, a u Italiji 1995. godine ulazi u nominaciju 100 europskih grafičara i godine 1996. dobiva nagradu Cavaliere dell' Arte u Sassariju na Sardiniji.

Godine 2003. kao jedini strani autor postaje članom Tokijskog grafičkog udruženja HAN 17 i iste godine predsjednik razreda za grafiku u Udruženju likovnih umjetnika Slovenije (ZDSLU).

Godine 2022. je kao prvi stranac primljen u JPA (Japan Print Association).

 

 

 

Program

Koncert: DUO EOLIAN

Koncert: DUO EOLIAN

danas

Dvorana Galženica DUO EOLIAN Koncert Duo Eolian - flautistica Lucija Stilinović i harfistica Veronika Ćiković – osnova...

više

IZLOŽBA MODELA OD KOCKICA  - TJEDAN BAJKI

IZLOŽBA MODELA OD KOCKICA - TJEDAN BAJKI

24.02.2024.

Galerija Trumbetaš POUVG TJEDAN BAJKI  IZLOŽBA MODELA OD KOCKICA Izlažu članovi kluba Kockice U subotu 24. veljače u ...

više

Koncert: LEUTE MOJ MILI

Koncert: LEUTE MOJ MILI

14.03.2024.

Dvorana Galženica LEUTE MOJ MILI Lutnjističko putovanje krajolicima renesansne glazbe Sudjeluje: Igor Paro (lutnja) ...

više