Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

MALA ŠKOLA PRAVILNE PREHRANE

Mala škola pravilne prehrane

Voditeljica: Hrvojka Becker, inženjerka prehrambene tehnologije, nutricionistica, konzultantica za pravilnu prehranu

Ne znate kako najbolje kombinirati namirnice i time utjecati na poboljšanje zdravlja, izbalansirati prehranu te na koji način uskladiti ubrzani tempo života i zdravu prehranu? Ne znate kako promijeniti trenutne navike i zdravo se hraniti? Strahujete od tzv. jo-jo efekta nakon uspješnog procesa mršavljenja? Ne znate u čemu griješite ili trebate poticaj za fizičku aktivnost?

Imate li nedoumica oko ovakvih pitanja POUVG organizira radionice pravilne prehrane za odrasle. Vodit će ih nutricionistica Hrvojka Becker, inženjerka prehrambene tehnologije i konzultantica za pravilnu prehranu, urednica portala www.zdravaprehrana.info.

Polaznicima poklanjamo paket proizvoda tvrke Letifico koji se mogu pohvaliti organskom proizvodnjom. Poklon-paket sadrži brašna od sikavice, heljde, buče, oraha te medne kreme s dodatkom crnog kima.

Hrvojka Becker zalaže se za individualni, holistički pristup koji obuhvaća antropometrijsku analizu tijela ( cilj je utvrđivanje dimenzija ljudskoga tijela i njihovo prosuđivanje), te postepen gubitak težine uz pravilnu prehranu u kombinaciji s tjelovježbom. Na radionicama govori o uzrocima i posljedicama prekomjerne težine. Objašnjava kako najbolje kombinirati namirnice i time utjecati na poboljšanje zdravlja, kako izbalansirati prehranu i daje rješenja kako uskladiti ubrzani tempo života i zdravu prehranu.

Savjetuje kako se pokrenuti na fizičku aktivnost, izbjeći marketinške trikove pri kupnji namirnica i kako potaknuti djecu da se kvalitetnije hrane. Također, povezivanjem znanstvenog i holističkog pristupa upoznaje nas s detoks programom, koji se ne odnosi isključivo na konzumiranje zdravih sokova već daje smjernice za održavanje jednostavnog životnog detoksa.

Radionice uključuju:
•    Teorijski dio 
•    Praktični dio 
•    Savjetovanje

U praktičnom dijelu radionica polaznici će biti podijeljeni u nekoliko grupa, od kojih će svaka dobiti zadatak izraditi jelovnik za jedan dan. Na kraju vježbe i zajedničke rasprave slijedi evaluacija predloženih jelovnika.
U sklopu savjetovanja svaki polaznik imat će prilike proći mjerenje na dijagnostičkoj vagi za analizu tjelesnog sastava koja na bazi bioelektrične impedancije mjeri težinu, postotak masnog tkiva u tijelu, visceralno masno tkivo, indeks tjelesne mase (BMI), te mišićno tkivo. Vaga je certificirana kao medicinski uređaj, a točnost je potvrđena kliničkom provjerom. Izračun se vrši pri potpunoj diskreciji, kao i daljnji razgovor tijekom savjetovanja.

Polaznici koji su se do sada odlučili na prehrambeno savjetovalište i provođenje dijetoterapije vrlo su brzo i učinkovito postigli uspjeh pri provođenju redukcijskog mršavljenja ili ostalih problema vezanih uz prehranu.

Trajanje jedne radionice: 90 minuta 
Dinamika: 1 - 2x mjesečno
Mjesto održavanja: I. kat, Zagrebačka 37
Cijena jedne radionice: 10,00 EUR / 75,35 kn
*tečaj konverzije: 7,53450 kn


Info i prijave: 01 6259 806, 098 316 419
(obavezna uplata tečaja najkasnije dan prije početka nastave)

 

 Datum  Trajanje  Tema

 

90 min PRAVILNA PREHRANA – nutritivna geometrija na tanjuru - Vrlo često vodimo život po principu navike, kao da je netko uključio automatsko pilotiranje i može proći dosta vremena dok se ne zapitamo zašto stalno imamo ista iskustva.
Upravo nam se takvi ponavljajući obrasci događaju i kod provođenja više-manje nesvjesnih prehrambenih navika.
Mnogi se susreću s izazovima prejedanja, emocionalnog jedenja te nemogućnosti reguliranja apetita. Kako si pomoći? Čak i mali pomaci s vremenom mogu donijeti velike promjene, pogotovo ako ih usvajamo strateški i sa sviješću da želimo.
Baviti ćemo se uzrocima i posljedicama ovog problema. Raditi na tome da riješimo problem prekomjerne tjelesne težine i izađemo iz začaranog kruga kojeg smo stvorili pod utjecajem užurbanog života,nediscipline, stresa, i sl.;. Naučiti ćemo kako stvoriti nutritivnu geometriju na tanjuru.
  90 min

ŠTO JE SUPERHRANA TE ŠTO SU DOBRE I LOŠE MASNOĆE – Postoji li superhrana? Koje se namirnice najčešće navode kao superhrana? Kako kombinirati takve namirnice u svakodnevnu prehranu. Recepti s kurkumom, đumbirom, chia sjemnkama, avokadom...
Koja je poveznica između prehrambenih masnoća i vitamina? Značaj i izvori omega-3-masnih kiselina? Redukcijska dijetoterapija i prehrambene masnoće... 

Uključeno antropometrijsko mjerenje i savjetovanje.

 

 

  90 min

ISPREKIDANI ILI POVREMENI POST - KAKO UTJEČE NA MASNO TKIVO, DULJINU ŽIVOTA I JE LI ZA SVAKOGA –Isprekidani ili povremeni post ne pripada još jednoj kategoriji modernih dijeta, već se opisuje kao stil života i način prehrane. Kroz predavanje, radionicu i savjetovanje otkrit ćemo koja su tri generalna načina na koji možemo postiti, a da ne ugrozimo svoje zdravlje već da povremenim postom upravo utječemo na poboljšanje naših metaboličkih funkcija.

Uključeno antropometrijsko mjerenje i savjetovanje

  90 min

SPORTSKA PREHRANA

-Koji su ciljevi sportske prehrane-kratkoročni/dugoročni
-Energetske potrebe
-Metabolički putevi
-Makronutrijenti kao izvor energije i poveznica s energetskim sustavima
-Energetski metabolizam – biokemijski sustavi korištenja energije
-Zašto uvije treba dati prenost cijelovitoj hrani a ne suplementima
-Hidracija
-Piramida pravilne prehrane /sportske prehrane i veličina obroka

  90 min

PRAVILNOM PREHRANOM DO BLISTAVE KOŽE I HORMONALNOG BALANSA
Cilj : nahraniti kožu iznutra
- Što jesti da imamo lijepu i sjajnu kožu
- Kako mediteranska,vegetarijanska, visokobjelančevinska, tzv. sirova prehrana i prehrana s niskom razinom masnoća utječu na našu kožu

Cilj: smjernice za hormonalnu ravnotežu
- Utjecaj hormona na glad i sitost
- Utjecaj hormona na crijevne bakterije(mikrobiotu)
- Hrana i protuupalno djelovanje -
- Prehrana i hormonalna ravnoteža

Uključeno antropometrijsko mjerenje i savjetovanje.

  90 min KAKO OSTVARITI PAMETNU PREHRANU UZ SVAKODNEVNI UBRZANI TEMPO ŽIVOTA – Imate hektični poslovni raspored, rastrgan između ureda, poslovnih putovanja, a tu je i obitelj... što znači "pametno se hraniti"' , što znači "svjesno jesti" i kako provoditi pametnu i svjesnu prehranu, što ako sam na zabavi i pretjeram s unosom hrane... Kroz radionice ćete naučiti kako si olakšati neke od gore spomenutih situacija, pripravljajući zdrave, a opet praktične obroke pri čemu nećete opteretiti niti svoje suradnike, a sebi ćete poboljšati kvalitetu života usvajajući praktične i zdrave prehrambene navike.

Uključeno antropometrijsko mjerenje i savjetovanje.
  90 min

INTUITIVNO JEDENJE VS. USREDOTOČENO SVJESNO JEDENJE (MINDFULNESS) – 

Usredotočeno svjesno jedenje predstavlja koncept osvješćenosti prilikom konzumiranja one hrane koja se nalazi u tom trenu na našem tanjuru, a pri čemu ista predstavlja optimalni nutritivno i kalorijski gledano pravilno izbalansirani obrok. Intuitivno jedenje je koncept s naglašenim emotivnim pristupom jedenju ne zanemarujući u konačnici i spoznajni segment. I mada nam ova dva dijetetička koncepta djeluju vrlo slični, postoje itekako određene razlike koje ih čine karakterističnima. Koji je pristup bolji, i za koji se koncept valja odlučiti, te koje zamke valja izbjeći rješavati ćemo na radionici.
Naučimo kako napraviti buddha bowls odnosno kombinirajmo omiljene namirnice na tanjuru. Recepti - buddha bowls. Uključeno antropometrijsko mjerenje i savjetovalište.

  90 min DETOX PROGRAM UZ PAMETNU PREHRANU – Zanimaju vas detox programi? Radionica obrađuje detox programe kroz znanstveni pristup i holističke načine kojima možete uz pravilnu prehranu pospješiti rad svojih detox organa i drugih metaboličkih funkcija te u kombinaciji s tjelovježbom i načinom života stvoriti smjernice za održavanje jednostavnog životnog detoxa koji nam je svima potreban.
Obrađujemo i što nam donosi dijeta bez glutena. 

Uključeno antropometrijsko mjerenje i savjetovanje.