Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

FILMSKI BORŠČ - UKRAJINSKI FILMOVI U KINU GORICA


Filmski boršč – ukrajinski film u Kino mreži
, naziv je programa koji se održava u nezavisnim kinima diljem Hrvatske, u znak podrške ukrajinskim autorima, filmskim djelatnicima i svim stanovnicima ratom pogođene zemlje. Program zajednički realiziraju Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, u suradnji s Dovženko centrom.

U rujnu će se tako i na repertoaru Kina Gorica naći ukrajinski klasici te naslovi iz suvremene produkcije. Radi se o remek-djelima ukrajinske kinematografije, izvrsnim polazišnim točkama za upoznavanje s ukrajinskom filmskom kulturom, te o suvremenim festivalskim uspješnicama.

Epski film Sjene zaboravljenih predaka Sergeja Josifoviča Paradžanova iz 1965. godine, u našem kinu igra u srijedu, 7. 9., u 20:00 h. Autentičan je to i izvanredan primjer takozvanog ukrajinskog poetskog filma, to jest, novog vala 1960-ih. Temeljen na klasičnom kratkom romanu i sniman u udaljenim karpatskim šumama, film dotiče teme kao što su vjera, obitelj i tradicija, a glavni likovi u filmu, Ivan i Mariška, čine se poput ukrajinske verzije Romea i Julije. Ovaj jedinstveni film dočarava boju, kostime i tradicionalnu narodnu glazbu kaotičnom i istovremeno poetičnom snimateljskom tehnikom. Hvaljen zbog inovativnog filmskog jezika, film je postao kultno djelo ukrajinske kinematografije druge polovice 20. stoljeća.

Projekcija dugometražnog igranog film Pleme, redatelja Miroslava Slabošpitskija, zakazana je za srijedu, 14. 9., u 20:00 h. Film se 2014. godina ovjenčao glavnom nagradom u sekciji Tjedan kritike (La Semaine de la Critique) Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, te je iste godine proglašen najboljim europskim otkrićem na Europskim filmskim nagradama. Film je na ukrajinskom znakovnom jeziku, bez prijevoda i titlova, no vrlo artikulirano progovara o skupini mladih ljudi u zatvorenoj zajednici odgojne ustanove za gluhe.

Film Zemlja je plava kao naranča Irine Tsilik je 2021. godine proglašen najboljim ukrajinskim dokumentarnim filmom, a među mnoštvom svjetskih nagrada, u Hrvatskoj je na ZagrebDoxu 2021. proglašen najboljim filmom u kategoriji Movies That Matter. U okviru programa Filmski boršč u Kinu Gorica ovaj dokumetarac igra u srijedu, 21. 9., u 20:00 h. Protagonisti filma su majka i njena djeca koji žive na području ratnoga Donbasa i pokušavaju zadržati privid normalnoga života.

Ulaz na program je besplatan.