Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

LEKTIRA U KINU

  

 

Kino Gorica organizira svaki treći četvrtak u mjesecu u školskoj godini 2023./2024. program pod nazivom Lektira u kinu. Kako samo ime kaže riječ je o projekcijama filmova koji su ekranizacije lektira i drugih popularnih djela dječje književnosti.

Projekcije po simboličnim cijenama ulaznice od 2,00 € su u slobodnoj prodaji, a postoji mogućnost organiziranog posjeta škola. Program obuhvaća 8 filmskih naslova, domaćih i stranih, i traje od listopada do svibnja.

Cilj ovog programa je predstaviti djeci hrvatsku (ali i svjetsku) audiovizualnu baštinu, razvijati njihovu filmsku pismenost i motivirati ih za čitanje. Uz to, želja je potaknuti nastavnike da koriste film kao sredstvo u nastavi i da obrađuju cjelokupno filmsko djelo.

Uz projekciju filma, organiziramo i kratko predavanje na kojem prof. Marina Zlatarić analizira film i uvodi mlade gledatelje u svijet filmske pismenosti. Kroz ovu dodatnu aktivnost, koju provodimo u suradnji s HAVC-om, publika će naučiti kakvi zvukovi i kadrovi postoje, što su radnja i zaplet, tko su protagonisti i sl. Vjerujemo da će im ovo iskustvo gledanja filma i razgovora o pogledanom pomoći da i sami razumiju, analiziraju i interpretiraju filmove koje će ubuduće gledati, tj. da ih gledaju 'drugim očima'.

 

Marina Zlatarić profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti. U zagrebačkoj Osnovnoj školi Bartola Kašića vodi filmsku grupu već 22 godine. Bliže se broju od 100 snimljenih filmova različitih žanrova. Dobitnici su brojnih nagrada u zemlji i svijetu. Autorica je Filmskog priručnika za vrtiće, osnovne i srednje škole, priručnika Animirani film i suautorica priručnika Metodički priručnik za nastavu – filmovi s obradom (dio za osnovne škole). Piše metodičke pripreme za analizu filmova, tekstove vezane uz film i mlade, održava predavanja i radionice s temom filma. Napisala je prve i jedine radne bilježnice iz medijske kulture Medijski izazovi za 5., 6., 7. i 8. razred. Predavač je u Školi medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“. Istovremeno je i polaznica Škole već 25 godina i stalna suradnica Hrvatskog audiovizualnog centra u razvijanju filmske pismenosti. 

Sljedeća projekcija u okviru programa 'Lektira u kinu' održat će se 18. 4. 2024. u 16:00 h. Prikazat ćemo obiteljsku avanturu nastalu prema detektivskom romanu za djecu Ivana Kušana - "UZBUNA NA ZELENOM VRHU". Priča prati Koka i njegove prijatelje koji provode ljetne praznike na obalama jezera uz idilični Zeleni Vrh, družeći se i igrajući. Bajkovitu seosku idilu naruše neobični događaji koji uznemire i djecu i sve seljane.

 Ulaznice su u prodaji od 2. 4. na blagajni Učilišta i na našem webshopu.