Pučko otvoreno učilište
Velika Gorica

VEDRAN BOKOR DOBITNIK ALBATROSA 2022.

 

Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Književne nagrade Albatros donijelo je odluku o ovogodišnjem dobitniku – to je Vedran Bokor iz Zagreba. Njegovu zbirku pjesama Ništa osobito je tročlano povjerenstvo u sastavu Maja Kušenić Gjerek, Ratko Cvetnić i Vedran Kukavica jednoglasno ocijenilo najboljim od svih rukopisa pristiglih iz cijele Hrvatske.

Je li ova zbirka doista 'ništa osobito' ili pak nešto vrijedno i novo na književnoj sceni, u svojoj recenziji pojašnjava članica Povjerenstva Maja Kušenić Gjerek:

„Pjesnik Vedran Bokor iznenađuje nas ponajviše, na prvi pogled, lucidnim, ali i ludičkim pretapanjem rimovanih stihova i suvremenih doživljaja i promišljanja, možda najbliskiji u tome, po senzibilitetu pjeva i nerijetkim humorističnim notama, velikom hrvatskom bardu Ivanu Slamnigu. Ali ono što nas zbilja obara s nogu u njegovoj poeziji, to su stihovani zapisi iskonskog nadahnuća u kojima njegov talent, u bljesku, iskriljuje snažne emotivne i misaone slike, nad kojima, poput aura od svjetla i zvuka, još dugo lebde katarzične poante.“

Vedran Bokor rođen je 1975. godine u Zagrebu gdje živi i radi. U svoje slobodno vrijeme piše pjesme, priče i putopise. Neke pjesme su mu objavljene u zbirkama pjesama Ljubica (Samobor) i Erato (Zagreb).

Inače, Književna nagrada Albatros dodjeljuje se od 1995. godine te daje priliku neafirmiranim književnicima da objave knjigu i uplove u književne vode, što je mnogima bio značajan poticaj za nove radove. Dosad objavljene knjige predstavljaju pravo književno bogatstvo. Kao i prijašnjih godina, nagrada će ovogodišnjem dobitniku biti uručena uoči blagdana Svete Lucije, odnosno Dana Grada Velike Gorice.

Čestitke nagrađenom autoru i još puno uspjeha u radu i neka ova zbirka bude nešto osobito čitateljima.